Miti o debelosti, ki jim še vedno verjamemo, a (pogosto) ne držijo

Miti o debelosti, ki jim še vedno verjamemo, a (pogosto) ne držijo (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2020

Na kaj najprej pomislite, ko vidite pretežko osebo?

O ljudeh s prekomerno težo imamo mnogo predsodkov, pa večinoma sploh ne vemo, s čim se spopadajo in kakšne težave imajo. Morda tudi vi še vedno verjamete kateremu od naslednjih mitov, čeprav v večini primerov ne držijo. 

Debeli ljudje bi se morali bolje izobraziti o prehrani

Ne drži. Trenuten življenjski slog teži k zdravi prehrani, nasvete lahko najdemo na vsakem koraku. Ljudje, ki se že dalj časa borijo s tem problemom, so skoraj zagotovo seznanjeni z vsemi priporočili o zdravi prehrani, verjetno vedo več kot vi. Morda jih boste opazili, ko si v pisarni ali v parku na klopi postrežejo z malico od doma, ki vključuje sadje ali zelenjavo in zdrave prigrizke. Prav tako so nekateri pretežki ljudje vegeterijanci ali vegani. 

Osebe s prekomerno težo nočejo telovaditi

Če jih ne vidite v svojem fitnesu, to še ne pomeni, da se cel teden ne premaknejo s kavča. Mogoče izberejo drugačno obliko vadbe, kjer ne bodo vsem na očeh, še posebej če imajo težave tudi s samozavestjo. 

Pretežki ljudje so lahko v dobri formi in imajo veliko kondicije. Nič ne bi bilo čudnega, če bi vas prehiteli na teku ali pri vzponu na Šmarno goro. Ne ocenjujte fizične pripravljenosti po videzu. 

Debeli ljudje imajo težave s prenajedanjem

Oseba, ki se prenajeda, je lahko pretežka ali vitka, zato ne obsojajte, če ne veste zagotovo. Poleg tega se za motnjo skriva veliko čustvenih in drugih težav, o katerih raje ne ugibajte. 

Kot rečeno je jedilnik pretežke osebe lahko celo bolj zdrav od vašega. Prekršek tu in tam je nekaj povsem naravnega. Tudi vi radi posežete po čokoladi ali si za kosilo privoščite hamburger, kajne?

Osebe, ki imajo težave s težo, morejo na dieto

Zadnji, najpogostejši in najbolj napačen mit. Nihče nikoli ne bi smel na dieto, saj rezultati nikoli niso dolgotrajni. Že drži, da boste z manjšimi porcijami in stradanjem na hitro izgubili nekaj kilogramov, a jih boste kmalu tudi pridobili. 

Zato bi namesto diete vsi morali težiti k zdravim prehranskim navadam, ki jih bomo lahko vzdrževali celo življenje. Namesto odpovedovanja raje začnite z dodajanjem sadja in zelenjave vsakemu obroku in zamenjevanjem sladkarij za bolj zdrave prigrizke. Pravilo je, da delajte majhne spremembe.