Prebavne motnje

30. 9. 2008
Deli
Brokoli vir vitaminov.  (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Če ste še zmeraj eden izmed tistih, ki prezira pravila zdravega prehranjevanja, vam sedaj predstavljamo glaven razlog za težave s prebavo. Dejstvo je, da Slovenci jemo premalokrat na dan, obroki so enolični in nezdravi, jemo prehitro in preveč naenkrat. Čas je, da poskrbite za svoje zdravje, navsezadnje si ne želite preživeti tretjega življenjskega obdobja ob pitju Donata.

Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov, ki jih je vredno upoštevati. Za uvod, dokazano je, da je prav sredozemska prehrana manj kalorična in lažje prebavljiva.

Zdrava prehrana mora vsebovati:

  • čimveč žit in žitnih izdelkov (40 %), torej črnega kruha, testenin, riža, kašnatih jedi;
  • sadje in zelenjavo (35 %), najmanj ena tretjina naj bo svežega sadja in svežih solat (300 do 400 g na dan);
  • mlečne izdelke, ribe, jajca, perutnino, meso klavnih živali itd. (20 % oz. ne več kot 100 g pustega mesa na dan ali ustreznih zamenjav)
  • čim manj slaščic, maščob in sladkorjev (največ 5 % na dan).

Sredozemska dieta deli živila v tri skupine:

  • živila, ki jih jemo vsak dan: žita in žitni izdelki, sadje, zelenjava, stročnice, semena, oreški, mlečni izdelki, olivno olje;
  • živila, ki jih jemo le nekajkrat na teden: ribe, perutnina, jajca, slaščice;
  • živila, ki jih jemo le nekajkrat na mesec: svinjsko, goveje, ovčje meso;

Vsa živila porazdelite v vsaj tri dnevne obroke. Pa srečno.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek