Kdo je bolj zdrav: suh ali debel človek? Zdravniki razkrivajo, kaj telesna teža v resnici pove o zdravju

11. 5. 2024
Deli
Kdo je bolj zdrav: suh ali debel človek? Zdravniki razkrivajo, kaj telesna teža v resnici pove o zdravju (foto: Profimedia)
Profimedia

Je številka na tehtnici zares pokazatelj zdravstvenega stanja?

Vitko telo običajno povezujemo z dobrim zdravjem, medtem ko sta prekomerna teža in debelost pogosto povezani z zdravstvenimi težavami. Kljub temu, da se take povezave na prvi pogled zdijo pravilne, strokovnjaki opozarjajo, da temu ni nujno tako. Kaj pa naša teža v resnici pove o našem zdravju in ali je lahko oseba s prekomerno težo dejansko v boljšem zdravstvenem stanju?

Ne spreglejte:

Ali teža odraža zdravstveno stanje?

Dr. Arya Sharma, profesorica medicine iz Kanade, je v članku za portal theglobeandmail.com pojasnila, da so spremembe telesne teže v splošnem pomemben pokazatelj zdravstvenega stanja. Pri novorojenčkih in dojenčkih lahko spremljanje teže razkrije zgodnje znake zdravstvenih težav. Pri starejših osebah lahko nenadna in nenamerna izguba teže nakazuje na resno bolezen.

Vendar je teža le eden izmed dejavnikov, ki označujejo zdravstveno stanje in ni najpomembnejši. Sam indeks telesne mase (BMI) brez drugih podatkov o človeku ne pove veliko o zdravju posameznika.

Drugi pokazatelji zdravstvenega stanja so denimo raven sladkorja v krvi, raven holesterola in trigliceridov v krvi ter krvni tlak. Omenjeni podatki so veliko boljši pokazatelji zdravstvenega stanja.

Profimedia

Bolj kot teža so pomembni drugi podatki

Dr. Sharma sicer pravi, da teža lahko res označuje okvirno količino maščobe na telesu, a je bolj kot količina pomembna lokacija maščobnega tkiva. Višek maščobe okoli prsnega koša in trebuha je denimo veliko nevarnejša, kakor enaka količina maščoba na bokih. Pomembna je tudi sama celična struktura maščobnega tkiva. Teh informacij pa nam številka na tehnici ne nudi.

Strokovnjakinja za debelost, dr. Fatima Cody Stanford, poudarja, da je "teža le eden od dejavnikov, ki vplivajo na naše zdravje, vendar sama po sebi ne daje popolnih informacij o našem stanju." Ob tem dodaja, da ima lahko vitka oseba dejansko slabše rezultate krvnih preiskav, kakor oseba s prekomerno telesno težo. Tudi raziskovalci z univerze UCLA in Univerze v Minnesoti so analizirali skoraj 24 študij in zaključili, da "ni jasne povezave med izgubo teže in izboljšanjem zdravstvenih rezultatov." Izguba odvečnih kilogramov ni znatno prispevala k znižanju krvnega tlaka, zmanjšanju tveganja za sladkorno bolezen ali znižanju ravni holesterola.

Druga študija, ki so jo izvedli znanstveniki z Univerze v Kaliforniji, je pokazala, da je enačenje dobrega zdravja z vitkostjo, napačno. Analizirali so podatke več kot 40.000 udeležencev in odkrili, da ima skoraj polovica posameznikov s prekomerno težo v resnici povsem normalne ravni lipidov in glukoze v krvi.

Seveda je dobro, da vzdržujemo zdravo telesno težo, ostajamo fizično aktivni in skrbimo za uravnoteženo prehrano. A teža sama po sebi ni pokazatelj zdravja telesa, zato je priporočljivo, da se redno udeležujemo preventivnih pregledov, ki nam pokažejo, v kakšnem stanju je zares naše telo.

Vir: mondo.rs

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi