Kaj plavajoči kakec razkriva o vašem zdravju – to pravijo gastroenterologi!

Kaj plavajoči kakec razkriva o vašem zdravju – to pravijo gastroenterologi! (foto: Profimedia) Profimedia
5. 9. 2022

Blato je pomemben pokazatelj vašega zdravja. Če ta plava oziroma lebdi, bi vas moralo skrbeti? 

Če to opazite občasno, ni razloga za skrb. Toda če se to dogaja ves čas, gre lahko za resno stanje. Preverite v nadaljevanju!

V blatu je okoli 75 odstotkov vode, preostanek so trdne snovi – mešanica živih in neživih bakterij, neprebavljene hrane, holesterola in drugih maščob. 

Blato bo običajno potonilo, ker je gostejše od vode, je za The Insider razložil Moe Schlachter, registrirani dietetik. In seveda lebdelo, ko bo manj gosto od vode – in to se zgodi zaradi enega pomembnega razloga!

Profimedia

Vaše blato vsebuje veliko plinov, najverjetneje zaradi uživanja več vlaknin. Včasih sta za to odgovorna gluten in laktoza. V tem primeru ni razloga za skrb. Pravzaprav imajo vlaknine številne koristi za zdravje – in to vključuje med drugim tudi krepitev zdravja srca in uravnavanje krvnega sladkorja. 

Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila

Toda blato, ki vedno lebdi – morda ne gre le za pline, to lahko pomeni, da vsebuje tudi veliko maščob, kar je lahko simptom resnih stanj.

Če je krivec maščoba, so pogosti tudi naslednji znaki: 

  • nenavadna barva blata (bledo rumena, bela ali siva), 
  • posebej močan in neprijeten vonj. 
Razlogi, zakaj lahko blato vsebuje več maščob: 

Malabsorpcija maščob, ki jih povzročijo stanja, kot so bolezni trebušne slinavke, celiakija, prerast bakterij v tankem črevesju, pa tudi operacija, zaradi katere je črevesje skrajšano, razloži dr. Daniel Freedberg, gastroenterolog.

Težave pri prebavljanju, ki je lahko posledica pomanjkanja encima ali žolča.

Okužbe, kot je okužba z E.Coli ali giardiaza, pa povzročijo prekomerno rast bakterij, ki proizvajajo pline. Prav tako blato lahko vsebuje več plinov zaradi sindroma razdražljivega črevesja

Preverite tudi: Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

Blato se seveda močno razlikujejo od človeka do človeka in se tudi spreminja iz dneva v dan, odvisno od vaše prehrane in prebave. Veliko sprememb je normalnih in povezanih s prehrano ter prebavljanjem, pravi strokovnjak. 

En plavajoči kakec torej morda ni razlog za skrb, seveda pa se lahko v vsakem primeru posvetujete s svojim zdravnikom. To pa vsekakor storite, če opazite kri in/ali imate že dlje časa težave z zaprtjem ali drisko.

Viri: www.insider.com, www.britannica.com, NIJZ

Preverite še:

Bodite pozorni, simptomi covida se spreminjajo! Pacienti poročajo o takšnih znakih