Dermatologinja opozarja: "Ta majhna sprememba na nohtih lahko predstavlja vrsto kožnega raka"

25. 5. 2024
Deli
Med simptomi, ki lahko nakazujejo na kožnega raka so tudi nekatere spremembe na nohtih. (foto: Profimedia)
Profimedia

Med simptomi, ki lahko nakazujejo na kožnega raka, so lahko nenavadna znamenja, pege ali rdeči in luskasti madeži na koži, toda to niso edini znaki, ki jim je potrebno nameniti pozornost. 

Eden izmed znakov je tudi sprememba na nohtih, opozarja Dr. Lindsey Zubritsky, certificirana dermatologinja, ki živi v Mississipiju. Na svojem TikTok profilu je namreč svojih več kot milijon sledilcev opozorila na maligno vrsto kožnega raka na nohtih, ki pogosto ostane neopažena in napačno diagnosticirana kot modrica ali zasušena kri.  

Ne spreglejte:

Manj znan simptom kožnega raka, ki ga je lahko prezreti

Če ste na primer kdaj poškodovali prst, tako, da ste ga zaprli med vrata ali na prst na nogi izpustili kakšen težji predmet, je bilo drugi dan opaziti temno liso pod nohtom. To se imenuje subungualni hematom in je normalen odziv telesa, je v posnetku povedala Dr. Zubritsky in dodala, da po nekaj tednih temna lisa izraste in ostane zdrav noht.

Toda pozornost je potrebno nameniti tudi drugim vrstam temnih prog na nohtu. Če imate temno pigmentirano navpično črto, ki se spušča po nohtu, je to vsekakor dobro preveriti. "To bi lahko bila zelo resna oblika kožnega raka, ki se imenuje subungualni melanom," je poudarila dermatologinja. Ta znak na nohtih se sicer lahko zlahka spregleda kot pokazatelj.

Po podatkih klinike Cleveland Clinic se rak na nohtu pojavi v predelu nohta, ki je povezan z živci, krvnimi žilami in limfnim tkivom. Za razliko od pogostejših oblik kožnega raka pa subungvalni melanom ni površinski.

@dermguru Friendly reminder to LOOK at your nails! #dermguru #melanoma #skincancer #nailtok #nailsigns #skincsncerawarenessmonth #nailproblems ♬ Suspense, horror, piano and music box - takaya

Po katerih značilnostih je prepoznaven?

Subungualni melanom je težje prepoznati zgodaj, zato je potrebno nameniti pozornost vsaki pigmentaciji na nohtih. Običajno ima izrazito obliko. Nekateri ga opisujejo, kot da bi na noht narisali črto s črnim ali rjavim markerjem, pojasnjujejo na kliniki Cleveland Clinic.

"Na nohtu je videti kot temna črta, ki poteka od spodaj navzgor. Ta črta ali proga se lahko začne z majhno črto, vendar se razširi na celoten noht in na obnohtno kožico. Obarvanost je lahko neenakomerna in v različnih odtenkih črno rjave barve."

Simptom raka, ki ga je pogosto najti na palcu ali kazalcu, lahko povzroči tudi razpokano nohtno posteljico, nepravilen pigment, oteklino in spremembo barve obnohtne kožice. "Resnično zaskrbljujoč znak je, ko obarvanost ali pigmentacija prodre v kožo," pravi Dr. Zubritsky. Kljub temu, da so roke pogosto izpostavljene sončni svetlobi, pa subungualni melanom ni posledica pretirane izpostavljenosti soncu.

Vse temne črte na nohtih ne predstavljajo nevarnosti

Tovrstna oblika raka ni pogosta, saj subungualni melanom predstavlja okrog 0,7 do 3,5 odstotka vseh vrst melanoma na svetu. Prav tako niso vse temne črte, ki se pojavijo na nohtih, nevarne.

"Veliko ljudi ima lahko na nohtu benigno črto, ki je povsem normalna," še pojasnjuje dermatologinja. Le-ta je svetlejše barve in prav mogoče je, da se pojavi na več nohtih. Prav tako ostaja ista in ne napreduje. 

Vir: bestlifeonline.com

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ni zdravega telesa brez zdravih ust" | dr. Urška Šavli