Sestavina, ki je prisotna v naši vsakodnevni prehrani, je v resnici prikriti krivec za debelost, raka in sladkorno bolezen tipa 2 (izogibajte se je v širokem loku)

10. 2. 2024
Deli
Številni zdravstveni delavci trdijo, da je prekomerno uživanje fruktoze glavni vzrok presnovnih motenj. (foto: Profimedia)
Profimedia

Poleg glukoze je fruktoza ena od dveh glavnih sestavin dodanega sladkorja. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da je fruktoza slabša od obeh, vsaj če se zaužije prekomerno. Ugotovljeno je namreč bilo, da je uživanje te sestavine glavni krivec za debelost in možgansko kap.

Debelost predstavlja naraščajoč problem po vsem svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je kar 13 odstotkov odraslega prebivalstva planeta prekomerno telesno težkih. Razlogi za debelost so raznoliki, a njeni učinki so zelo resni, saj povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 in možgansko kap. Poleg tega jo povezujejo tudi z možnostjo razvoja nekaterih vrst raka.

Ne spreglejte:

Obstaja množica teorij o tem, kaj povzroča debelost, vključno z dieto, bogato z ogljikovimi hidrati, ki spodbuja izločanje insulina, neuravnoteženim vnosom in porabo energije, pomanjkanjem beljakovin, kar vodi v večji vnos energije, ter povečanim vnosom sojinega, koruznega, sončničnega in repičnega olja, med drugimi.

Najnovejše raziskave pa so potrdile, da je fruktoza kot glavni krivec za debelost.

Študija prepričljivo povezuje obstoječe teorije o debelosti in nakazuje, da debelost ni le posledica prekomernega vnosa energije, temveč nizkoenergijsko stanje, ki ga zaznamuje pomanjkanje ATP (adenozin trifosfata), ki ga povzroča vrsta in količina zaužite hrane.

Zakaj je fruktoza škodljiva za vas?

Glukozo in fruktozo telo presnavlja zelo različno. Medtem ko lahko vsaka celica v telesu uporablja glukozo, so jetra edini organ, ki lahko presnavlja fruktozo v znatnih količinah. Ko se ljudje prehranjujejo z visoko kalorično hrano in fruktozo, se jetra preobremenijo in fruktozo začnejo spreminjati v maščobo. Številni znanstveniki verjamejo, da je prekomerno uživanje fruktoze lahko ključno gonilo številnih najresnejših bolezni današnjega časa. Sem spadajo debelost, sladkorna bolezen tipa II, bolezni srca in celo rak.

Kaj je v resnici problem fruktoze?

Ko človek uživa hrano, se večina porabljene energije pretvori v ATP, molekulo, ki oskrbuje celice z energijo. Če zaužijemo preveč hrane, se odvečna energija shrani kot maščoba. Če pa je zaužita hrana bogata s fruktozo, se ta na začetku pretvori v ATP za napajanje vseh telesnih funkcij.

Vendar, ko se zaužije vedno več fruktoze, zavira aktivnost mitohondrijev, organelov, ki proizvajajo ATP, kar vodi v zmanjšanje ravni ATP v telesu. Ko raven ATP pade, telo pošlje alarm, da celicam primanjkuje energije. To spodbudi številne biološke odzive, vključno z lakoto, žejo, povečanim vnosom energije, insulinsko rezistenco, povečano absorpcijo hrane in upočasnitvijo metabolizma v mirovanju. Kjer je hrane veliko in večina vsebuje fruktozo, te spremembe povzročijo povečanje telesne mase.

Izvor fruktoze

Fruktoza je naravni sladkor, ki se nahaja v sadju in zelenjavi. Vendar pa sama prisotnost fruktoze v teh živilih običajno ni povezana z debelostjo ali povečanjem telesne teže, saj prehranska vlakna, bioaktivne spojine in esencialna hranila v svežem sadju zmanjšujejo učinke fruktoze na sitost in inzulinsko rezistenco. Posledično se sveže sadje šteje za pomemben del zdrave, uravnotežene prehrane za uravnavanje telesne teže.

Težave se začnejo, ko zaužijemo predelano sadje ali živila z dodano fruktozo, ki je pogosto v obliki visokofruktoznega koruznega sirupa. Ta poceni sladkor se nahaja v večini predelanih živil, kar pomeni, da več predelane hrane zaužijemo, večja je naša skupna poraba fruktoze.

Fruktoza ni prisotna samo v sladkih izdelkih, kot so gazirane pijače, sladkani sokovi, sladice in pecivo, temveč tudi v kruhu, instant juhah, pripravljenih jedeh ter številnih vrstah hitre hrane.

Povzročitelji pretvorbe glukoze v fruktozo

Fruktoza je tudi sestavina namiznega sladkorja ali saharoze, ki vsebuje glukozo in fruktozo. Poleg tega se v človeškem telesu fruktoza tvori iz glukoze in drugih ogljikovih hidratov. Telo lahko pretvori tudi glukozo v fruktozo po poliolni poti, ki jo sprožijo različni dejavniki, kot so sladkorna bolezen, diete z visokim glikemičnim indeksom ali visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, prekomerni vnos soli, nizka vsebnost vode, hrana bogata s purini ali stres. Ti dejavniki prispevajo k debelosti in drugim presnovnim stanjem, pri čemer alkohol le pospeši ta proces in spodbuja večjo proizvodnjo fruktoze.

Preberite še: Vsako jutro spijte žlico deviškega olivnega olja (Presenečeni boste nad rezultati)

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger