Študija: Uživanje belega kruha in alkohola povečuje tveganje za nastanek raka

5. 12. 2023
Deli
Prekomerno uživanje kruha in alkohola lahko povečuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa in danke (foto: Profimedia)
Profimedia

Izkazalo se je, da prekomerno uživanje alkohola in belega kruha močno povečuje tveganje za nastanek raka debelega črevesa.

Zdaj že vemo, kako zelo je prehrana povezana z našim zdravjem. Določena živila lahko krepijo naš imunski sistem, lajšajo določene simptome ter ščitijo pred številnimi zapleti, po drugi strani pa nekatera živila lahko povečujejo tveganje za nastanek resnih obolenj.

Pred kratkim se je izkazalo, da je uživanje velikih količin belega kruha in alkohola povezano z večjim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa. Ista študija je tudi pokazala, da je je za manjše tveganje dobro uživati živila, ki imajo vlaknin, kalcija, magnezija, fosforja in mangana.

Študija, objavljena v reviji Nutrients, je preučevala tveganje za raka debelega črevesa, povezano z vnosom 139 živil in hranil, pri čemer je analizirala podatke več kot 118.000 bolnikov. Udeležence so spremljali skoraj 13 let in med spremljanjem odkrili 1466 primerov raka debelega črevesa in danke, piše n1info.hr.

"Udeleženci, pri katerih se je razvil kolorektalni rak, imajo bolj verjetno določene značilnosti," pravijo raziskovalci. "Na primer, bolj verjetno je, da so starejši, imajo višji indeks telesne mase (ITM) in so manj telesno aktivni."

Izkazalo pa se je tudi, da k večjemu tveganju za raka debelega črevesa pripomore tudi uživanje belega kruha in alkohola.

Ne spreglejte tudi:

Dietetičarka Erin Palinski-Wade, ki ni bila vključena v študijo, je za Fox News povedala: "Rezultati raziskave so zelo smiselni. Znano je že, da prehrana z veliko enostavnih sladkorjev skupaj s prekomernim uživanjem alkohola lahko poveča tveganje za raka, zlasti pri tistih, ki imajo povečano genetsko tveganje razvoja raka."

Ob tem poudarja, da je pri določanju tveganja za nastanek obolenj pomembno gledati celostno sliko in da težko trdimo, da eno samo živilo 'povzroča raka'. Vsa rakava obolenja so lahko rezultat številnih dejavnikov, kot so življenjski slog, količina gibanja, ustrezna prehrana, zadostna količina spanca, seveda pa tudi genetika.

Vir: n1info.hr

Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer