To je najnevarnejše živilo, ki ga hranite v svojem gospodinjstvu: Uničuje vaš imunski sistem, srce, kožo, vpliva celo na mentalno zdravje

21. 3. 2024
Deli
Tudi tisti, ki posvečajo največ pozornosti prehrani, imajo doma vedno eno najbolj škodljivih živil, saj je prav to pogosto med najbolj priljubljenimi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Tudi tisti, ki posvečajo največ pozornosti prehrani, imajo doma vedno eno najbolj škodljivih živil, saj je prav to pogosto med najbolj priljubljenimi.

 

Če se v svoji prehrani veliko zanašate na predelano, že pripravljeno in pakirano hrano, bodite zelo previdni in obvezno preverite deklaracijo, na kateri je označena njena sestava.

Poleg tega, da je pomembno paziti na kalorično vsebnost, aditive in drugo, je eden najpomembnejših delež sladkorja v določenem živilu. Pa ne le, če vam je mar za linijo!

Ne spreglejte:

Beli sladkor je ena največjih nevarnosti današnje prehrane, spada med t.i bela smrt, ki se ji ni vedno lahko izogniti. Navsezadnje je glavna sestavina najbolj priljubljenih slaščic in peciva. Brez dvoma je najbolj priljubljeno sladilo na svetu, njegovo uživanje pa je znano kot ena najslabših odločitev, ki jih lahko naredite za svoje telo.

Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja je tesno povezana z nastankom številnih zdravstvenih težav in to je le nekaj izmed njih.

Povečanje telesne teže in sladkor

Prva asociacija na preveč sladkorja v prehrani je prekomerna teža, kar ni čudno, da številne znanstvene raziskave povezujejo večji vnos sladkorja s kopičenjem odvečnih kilogramov.

Veliko raziskav se je osredotočilo na vpliv sode in drugih sladkih pijač, večina, vključno s študijo, objavljeno leta 2016 v reviji Circulation, povezuje sladkor z visceralno maščobo in boleznimi, kot sta sladkorna bolezen in bolezni srca.

Tveganje za bolezni srca

Medicinska platforma Healthline piše, da je prehrana z veliko sladkorja lahko povezana z večjim tveganjem za razvoj številnih bolezni, med katerimi prednjačijo bolezni srca. Dokazi kažejo, da so med možnimi posledicami vnetja, debelost, zvišane ravni trigliceridov, sladkorja v krvi in ​​krvnega tlaka, ki so vsi dejavniki tveganja za bolezni srca. Tudi preveč sladkorja je lahko povezano z aterosklerozo.

V študiji, objavljeni leta 2020 v reviji Frontiers in Nutrition, je sodelovalo 25.855 ljudi in ugotovili, da imajo tisti, ki uživajo več sladkorja, večje tveganje za razvoj bolezni srca in srčne zaplete kot tisti, ki pazijo na vnos sladkorja.

Vpliv sladkorja na kožo

Prehrana z visoko vsebnostjo rafiniranih ogljikovih hidratov, vključno s sladko hrano in pijačo, je povezana z večjim tveganjem za kožo, nagnjeno k aknam.

Živila z višjim glikemičnim indeksom, pa tudi predelane sladkarije, dvignejo raven krvnega sladkorja hitreje kot živila z nizkim glikemičnim indeksom, vnos sladkorja pa lahko povzroči dvig krvnega sladkorja in ravni inzulina. Zato se močneje izloča androgen, sebum, pojavijo se vnetja, kar vse igra vlogo pri nastanku aken.

Kako sladkor vpliva na imunski sistem?

Poleg čistega sladkorja se izogibajte tudi živilom z dodanim sladkorjem, ki hitro zvišajo raven glukoze v krvi.

Poleg tega je raziskava, objavljena leta 2016 v The American Journal of the Medical Sciences, pokazala, da lahko visok krvni sladkor blokira odziv nevtrofilcev in fagocitov, vrst imunskih celic, ki pomagajo zaščititi pred okužbo.

Visok krvni sladkor lahko poškoduje funkcijo črevesne pregrade in povzroči bakterijsko neravnovesje v črevesju, kar lahko moti imunski odziv, zaradi česar je telo bolj dovzetno za okužbe.

Tveganje za depresijo

Medtem ko lahko zdrava prehrana izboljša razpoloženje in prispeva k duševnemu zdravju, lahko preveč sladkorja in predelane hrane povzroči spremembe v razpoloženju in čustvih ter celo poveča verjetnost za nastanek depresije.

Visoka poraba sladkorja je bila povezana s kognitivnimi motnjami, težavami s spominom in čustvenimi motnjami, kot sta anksioznost in depresija, poroča Healthline.

Kot so zaključili strokovnjaki z Univerze v Kansasu v študiji, objavljeni leta 2020 v medicinski reviji Medical Hypotheses, lahko kronično sistemsko vnetje, inzulinska rezistenca in moten dopaminergični signalni sistem za nagrajevanje (vse to lahko sproži večji vnos sladkorja) prispevajo k škodljivi učinki sladkorja na duševno zdravje.

Preberite še: To so nasveti za vadbo, ki bi se jih morale držati vse ženske

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ