Razčistimo: ali lahko urinirate s tamponom?

14. 5. 2024
Deli
Razčistimo: ali lahko urinirate s tamponom? (foto: Profimedia)
Profimedia

Je uriniranje s tamponom varno?

Pri uporabi tamponov obstaja veliko pravil, ki jih je treba upoštevati: tampone je treba redno menjati v sterilnem okolju in poskrbeti, da niso vstavljeni predolgo. Kaj pa, ko je čas za obisk stranišča?

Opravljanje male potrebe s tamponom za mnoge ženske ni najbolj prijetna izkušnja, a večina jih pravi, da včasih preprosto nimajo druge izbire. Kaj pa to pomeni za zdravje?

Ne spreglejte:

Kako tampon vpliva na opravljanje potrebe?

Strokovnjaki pravijo, da tampon načeloma ne vpliva na samo uriniranje. Urin prihaja iz sečnice, menstruacijska kri pa iz nožnice. Tampon, ki ga vstavite v nožnico, tako pravzaprav nima vpliva na pretok urina.

"Tampon ne ovira uriniranja; tudi z vstavljenim tamponom lahko mehur normalno 'izpraznimo' do konca," za portal womenshealthmag.com pojasnjuje ginekologinja dr. Christine Greves.

Izjema so ženske s prolapsom mehurja. "Če bi ženska s prolapsom mehurja urinirala s tamponom, bi to lahko omejilo količino urina, ki pride iz mehurja," dodaja ginekologinja dr. Jessica Shepherd. 

Je uriniranje s tamponom higiensko?

Spodnji del tampona se med opravljanjem male potrebe običajno prepoji z urinom, a strokovnjaki pravijo, da to v resnici ni težavno. "Urin je običajno sterilen," pravi dr. Jennifer Wider, strokovnjakinja za zdravje žensk.

Mokra vrvica tampona pa je običajno precej neprijetna. Dr. Shepherd predlaga, da med uriniranjem vrvico poskusite držati ob strani, da ostane suha, ali pa jo po opravljeni mali potrebi dobro osušite s toaletnim papirjem.

Čeprav je uriniranje s tamponom lahko nenavadno, morda celo neprijetno, je takšno početje varno in v večini primerov ne predstavlja posebnega tveganja za zdravje.

Vir: womenshealthmag.com

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih