Morda vaš otrok ni težaven ali razvajen, pač pa zelo občutljiv - takšni so znaki 👇

Morda vaš otrok ni težaven ali razvajen, pač pa zelo občutljiv - takšni so znaki 👇 (foto: profimedia) profimedia
5. 6. 2023

Ne označite vsakega otrokovega vedenja za "težavno", pač pa opazujte podrobno in ugotovite, ali se le bolj odziva na dražljaje kot njegovi sovrstniki. 

Visoko občutljivost hitro zamenjamo za razvajenost, otroško trmo ali težavno vedenje, ki ga je potrebno odpraviti, kadar se še nismo srečali z osebo, ki bi bila bolj občutljiva. Poglejte, ali imate takšnega otroka. 

Kot starši imate lahko občutek, da pri vzgoji počnete kaj narobe, čeprav ne znate točno določiti, kaj bi to bilo. Trudite se vzgajati otroka, potem pa ena napačna beseda ali situacija sproži plaz čustev in vedenje, ki za vas ni sprejemljivo. Ne bodite prestrogi do sebe - otroci so pač včasih otroci in se ne znajo vedno dobro soočiti z intenzivnimi čustvi. Možno pa je tudi, da je otrok visoko občutljiv. 

Preverite znake, ki kažejo na to: 

Otroka velikokrat motijo "običajne stvari" kot je močna svetloba, razni zvoki in vonjave

Zelo občutljivi otroci so zlahka pretirano stimulirani in čutijo več čustev naenkrat kot pravi vihar. Zato se prej vznemirijo v okolju, kjer so obsijani z močnimi lučmi, je veliko zvokov ali so pretirano glasni, vonjajo čudne dišave ... Takrat bo otrok slabe volje, izjemno čustven, razočaran, jezen ... 

Vprašanja, vprašanja, vprašanja ...

Ste jih že naveličani? Se vam zdi, da ne mine minuta, ko vas otrok ne bi nečesa vprašal? Visoko občutljivi otroci čustva zaznajo in razumejo veliko prej kot njihovi vrstniki ter opazijo tudi stvari, ki jih odrasle osebe ne. Zato vas presenetijo z vprašanji, ki so zanje morda celo preveč zrela. Nikar ne odpravite otroka, pač pa skušajte odgovoriti, ko pride na dan s takšnimi vprašanji in ga zanima kaj v zvezi s čustvi. 

Otrok ve, kako se počutijo drugi

Ste opazili, da je lahko otrok popolnoma umirjen, ko ga pripeljete v trgovino, na zabavo ali kam drugam, kjer je več ljudi, pa se hitro vznemiri, na videz brez razloga? In potem mine kar nekaj časa, preden ga ponovno pomirite? 

Otrok lahko občuti vse, kar čutijo ljudje v prostoru in lahko boste opazili, da je njegovo vedenje podobno kakšni osebi, ki se npr. pritožuje, jezi ... Daje mu čas, da se prilagodi na okolje. 

Večkrat ima burne čustvene izpade

Otroci imajo že na sploh kakšen čustven izbruh, ker se ne znajo spopasti z zelo intenzivnimi čustvi. Če so visoko občutljivi, pa boste opazili kakšen izpad več, posebno ko bo okolje pretirano stimulativno, kar lahko sproži jezo in druga nepredelana čustva. 

Otrokom se ni lahko spopadati z lastnimi čustvi, še težje pa je, če zaznavajo čustva drugih. 

Potrebuje rutino

Otroci že tako bolje delujejo, če imajo rutino in natanko vedo, kaj sledi. Če imate zelo občutljivega otroka pa še bolj potrebuje rutino, saj želi imeti vsaj delno nadzor nad dogajanjem. Bolj, kot boste dosledni, bolj miren bo otrok. 

Boji se neznanih situacij

Če smo iskreni, se jih bojimo tudi mi. Ni najlažje menjati službe, sprejeti napredovanja ali narediti korak v neznano, kajne? Povsem normalno je, da so otroci prestrašeni pred novimi situacijami, občutljivejši pa bodo rabili še nekaj več časa, da se privadijo. Na začetku ne bodo hoteli sodelovati, zelo bodo zaskrbljeni in večino časa bodo hoteli samo geldati. Ne skrbite, sčasoma se bodo opogumili in pridružili dogajanju. 

Viri: zelena učionica, zadovoljna.rs

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Kineziologinji: "Če želimo poslušati svoje telo, ga moramo najprej res zelo dobro poznati"