Novopečene mamice, zaradi teh stvari ne smete imeti slabe vesti!

Novopečene mamice, zaradi teh stvari ne smete imeti slabe vesti! (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2023

Mamice, naj vaših odločitev in dejanj ne spremlja krivda! Zaradi spodnjih stvari se poda največ očitkov, ki niso na mestu. 

Ko pride na svet dojenček, se vse postavi na glavo. A to še ne pomeni, da bi mamice morale opustiti vse, kar so počele prej. Nikar jim ne očitajte, saj imajo pogosto že same slabo vest. 

Mame imate že tako ali tako preveč skrbi, zato ne imejte slabe vesti še glede spodnjih stvari, ampak si jih privoščite z veliko žlico: 

Niste zanemarili kariere

Stereotipi narekujejo, da bi mati v prvi vrsti morala skrbeti za otroka in družino, ne za svojo kariero. Označene so celo za sebične, če ne opustijo poklica in se želijo še naprej dokazovati v službi. 

Ne zmenite se za to, saj niste prisiljene v izbiro kariera ali družina. Mnogo žensk uspešno usklajuje obe vlogi, zato ni razloga, da tega ne bi zmogle tudi ve. 

Vzamete si čas zase

Ne, ni sebično če si nekaj minut (ali ur) dnevno vzamete samo zase. Brez partnerja, dojenčka in vseh ostalih. Če si ne boste napolnili baterij, ne boste morali poskrbeti za vse ostalo. Počnite karkoli, kar vam bo v tistem trenutku ustrezalo, in to naj ne bo pospravljanje ter druga opravila. Zaslužite si čas za počitek in sprostitev. 

Pustite, da otrok dela napake

Čisto prav je, da otroku ne pomagate pri čisto vsem in pustite, da se uči iz svojih napak. Tako si bodo najbolj zapomnili, kaj je prav. Seveda poskrbite, da njihova varnost ne bo ogrožena. Torej ne, ne rabite preprečiti vsakega njegovega spodrsljaja. 

Imate čas za hobije

Že res, da je mama postala ena vaših glavnih vlog, vendar zaradi tega ne zanemarite hobijev. Ko boste pripravljeni, se vrnite k aktivnostim, ki jih radi počnete. To bo koristno za vso družino, saj boste manj pod stresom. Ker se boste počutili bolj izpopolnjene, boste srečnejši in ne boste imeli občutka, da se morate vsemu odpovedati. 

Odložite telefon

Zdi se, kot da ste primorani vsak dan poslati poročilo o stanju dojenčka vsem sorodnikom, poklicati nekaj ljudi, vse zasipati s fotografijami ... Dobro je, da včasih telefon odložite in preživite kvaliteten čas z družino. S tem boste krepili odnose, izboljšali komunikacijo in predvsem prisotni v tem trenutku. 

Najamete varuško

Ne, najem varuške ne pomeni, da ste slaba mama, pač pa da znate presoditi, kdaj potrebujete pomoč. Spreglejte vse očitke prijeteljic, babic in drugih, ki pravijo, da so lahko čisto same skrbele za kopico otrok. Pomembno je, da si občasno vzamete odmor ali si priskrbite dodaten par rok, ko ga boste potrebovali. 

Srečujete se s prijatelji

Samo zato ker ste si ustvarili družino, se ne rabite odpovedati svojim prijateljem. Nič ne more zamenjati sproščenega smeha in tistega dobrega občutka, ko ste v družbi svojih prijateljev. Ne imejte slabe vesti, če se občasno odpravite z njimi na pijačo. 

Viri: Zadovoljna.rs, Mamazjanija

Prisluhnite aktivni podkastu! 

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami Alenka Košir, nekdanja ritmična gimnastičarka, manekenka, profesorica športne vzgoje in trenerka. S svojim znanjem je zasnovala posebne vadbe VIIT, številne praktične nasvete za boljše zdravje in počutje pa deli tudi na svojih družbenih omrežjih. 

Ravno na svojih družbenih omrežjih pa Alenka veliko govori o delih telesa, na katera pogosto pozabimo, kot so denimo stopala. Slednja v resnici igrajo veliko vlogo pri pravilnem gibanju.