Septembra se vse začne ponovno: nasveti osebne trenerke, kako se vrniti k zdravemu slogu (brez diet in čiščenja!)

Septembra se vse začne ponovno: nasveti osebne trenerke, kako se vrniti k zdravemu slogu (brez diet in čiščenja!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2022

Nič hudega, če vas je poletje vrglo s tira in odneslo kakšno zdravo navado. Trenerko Tjašo smo vprašali za nasvete, kako nazaj vzpostavimo zdravo rutino. Dobra novica: ne vsebujejo diet in ekstremnih športov. 😉

Če ste kot mnogi drugi v poletnih mesecih izpadli iz svoje običajne aktivne rutine, je zdaj pravi čas, da se stvari znova lotite. Tukaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali varno in učinkovito vrnitev nazaj v aktivno rutino.

Preverite več Tjašinih vsebin: 

Tjaša Ferkov Babnik (Aktivni z mano)
1. nasvet: Lahkotno in počasi

Ne glede na to, kako pogosto ste vadili prej, bo še vedno potreben čas, da se po odmoru vrnete na to raven. Premočna in prehitra želja ter pretirana aktivnost močno poveča tveganje za poškodbe. Zato začnite počasi z lažjimi in krajšimi vajami, preden postopoma povečate trajanje in intenzivnost, ko se vaše telo počuti pripravljeno na to.

Odlična kratka vadba za čas po daljšem odmoru: 

Nasvet 2: Prilagodite tudi svojo prehrano 

Natrpan urnik lahko oteži ohranjanje zdrave rutine, kar vključuje zdravo prehrano. Po poletju, ko se počasi pripravljamo tudi na hladnejše dneve, je pravilno oskrbovanje telesa z gorivom bolj pomembno kot kdajkoli prej. Če pazite na hidracijo in dodate dobre ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine v svojo prehrano, vam bo to pomagalo, da boste spet pospešili svojo rutino.

Poleg tega se prepričajte, da nekaj pojeste ali popijete v 15 minutah po koncu vadbe, da se napolnite z gorivom 😉. Za začetek je dovolj zgolj to da iz jedilnika odstranite vse nepotrebne sladkorje in slane prigrizke.

3. nasvet: Postavite si cilje

Če imate cilje, vam to pomaga spremljati svoj napredek in ostati na pravi poti, medtem ko se vračate k zdravi telesni rutini. Začnite z manjšimi, dosegljivimi cilji in vsega se lotite pozitivno in brez obsojanja, če vam kaj ne uspe točno tako, kot ste si zamislili. 

Vsak dan poskrbite tudi za trenutek zase – kjer počnete nekaj, kar vas napolni z energijo in vam je ne jemlje. Dovolj je že samo 10 minut, a naj ne izpadejo iz vašega urnika!

4. nasvet: Pogosto se raztegnite

Raztezanje 10 do 15 minut pred vadbo je odličen način, da se izognete poškodbam. Če ta čas izkoristite za raztezanje, boste tudi povečali svojo zmogljivost, zaradi česar bo vaša vadba še učinkovitejša. Zlasti po dolgem obdobju brez gibanja bodo vaše mišice napete in nepripravljene na napornejše dejavnosti, zaradi česar je vključitev dobrega raztezanja pred vadbo še toliko bolj pomembna. 

5. nasvet: Zaupajte svojemu telesu

Ko se prvič lotite vadbe, poslušajte svoje telo in opazujte, kako se odziva na vadbo. Pri prehitri želji po težji aktivnosti je možen zvin, nateg ali celo stresni zlom. Priporočljivo je, da se pred začetkom vadbe posvetujete z vaditeljem glede vašega trenutnega stanja preden znova vadite. Če je trener oz. vaditelj dober, vam bo znal svetovati in vadbo tudi zelo primerno prilagoditi.

Namen vadbe je na daljši rok zmeraj UŽIVANJE. Vadba vam mora predstavljati pozitiven odziv na telo in ne obratno.

Besedilo: Tjaša Ferkov Babnik

Več Tjašinih vsebin najdete tukaj: Aktivni s Tjašo