To so vadbe, ki so primerne tudi za starejše od 60 let

To so vadbe, ki so primerne tudi za starejše od 60 let (foto: Tjaša Babnik) Tjaša Babnik
24. 1. 2023

Menite, da ste prestari za vadbo? Pravzaprav bi se morali gibati v vseh življenjskih obdobjih, posebno v starosti, da si zagotovimo kvalitetno življenje. Poglejte, katere vadbe priporoča športna trenerka Tjaša Babnik

Pozimi veliko ljudi opusti vadbo, posebno starejši, ki se bojijo padcev na zamrznjenih poteh ali mraza. Vendar ne smete odnehati, če si želite od dneva imeti kar največ in početi vse, kar vas veseli. Poglejmo, kaj pravi športna trenerka Tjaša Babnik

"Če vsak dan ostanemo aktivni, lahko močno izboljšamo svoje zdravje. Če se redno gibamo se zmanjša tveganje za poškodbe in invalidnost za 25 %. Zimsko vreme lahko predstavlja ovire pri vadbi, vendar vam ne sme preprečiti, da bi bili aktivni.

Tukaj je nekaj preprostih vaj, ki jih lahko izvajate v zaprtih prostorih ali zunaj.

  • Hoja

 Zunaj v slabem zimskem vremenu je lahko nevarna. A kljub temu se lahko na sprehod odpravite s pomočjo palic za nordijsko hojo in kvalitetno obutvijo. Namesto gozdnih poti takrat izberite spluženo cesto v bližini vašega doma.

(Vsak TOREK ob 11:00 se lahko pridružite moji skupini nordijske hoje za seniorje na Fužinah)

  • Raztezanje

Raztezanje je najpomembnejši način priprave na vadbo, vendar je tudi samo po sebi koristno. Raztezanje lahko zmanjša tveganje za poškodbe in pomaga povečati prožnost in moč.

  • Plavanje

Plavanje v notranjem bazenu je še posebej koristno za tiste z bolečinami v sklepih ali osteoporozo. Raziskave so pokazale, da lahko plavanje izboljša moč mišic in srca ter zmanjša stres.

  • Aplikacije in videi za vadbo doma

Ja, tudi seniorji imajo možnost vadbe preko video vsebin. Bodite vedno previdni, da si doma uredite varen prostor za vadbo, ste primerno obuti in oblečeni ter imate zmeraj ob sebi stol za oporo.

  • Vaje za moč

Trening moči je možnost za aktivne odrasle, ki želijo razgibati in okrepiti svoje mišice. Vaje za moč uporabljajo vašo telesno težo za izboljšanje mišične moči in gibljivosti. 

Korist vadbe za zdravje možganov

Dobro je znano, da lahko vadba pomaga ohranjati zdravo telesno težo, preprečuje bolezni srca in zmanjša tveganje za sladkorno bolezen. Vse bolj pa nam je jasno tudi, da vadba izjemno koristno vpliva na možgane in duševno zdravje. Redna vadba zmanjša učinke stresa na telo, izboljša razpoloženje ter izboljša spomin in kognicijo.

Nekatere študije celo kažejo, da lahko ena sama vadba zagotovi enake kognitivne koristi kot daljša in bolj redna vadba, ko gre za vadbo in zdravje možganov. Naši možgani nadzorujejo vidike našega razmišljanja, pomnjenja in odločanja, kar vse vpliva na elemente našega vsakdanjega življenja. Ko se staramo, postaja vedno bolj pomembno zaščititi, podpirati in hraniti naše možgane, da ohranimo zdravje naših možganov.

Kaj je zdravje možganov?

Zdravje možganov se nanaša na to, kako dobro človekovi možgani delujejo na več različnih področjih. Vidiki zdravja možganov vključujejo:

Kognitivno zdravje – Kako dobro razmišljate, se učite in si zapomnite

Motorična funkcija – kako dobro izvajate in nadzorujete gibe, vključno z ravnotežjem

Čustvena funkcija – Kako dobro razlagate in se odzivate na čustva (tako prijetna kot neprijetna)

Tipna funkcija — Kako dobro se počutite in se odzivate na občutke dotika — vključno s pritiskom, bolečino in temperaturo

Že majhne spremembe v dnevni rutini, kot je uvedba vadbene rutine, lahko pomagajo dlje časa bolje delovati. Vadba lahko tudi pomaga zmanjšati tveganje za starostno izgubo spomina.

Dragi upokojenci – imejte se radi in skrbite zase po najboljših močeh. Sedaj je čas, ko morate sebe postaviti na prvo mesto in poskrbeti, da bo to obdobje vašega življenja kar se da kvalitetno. Gibanje dela čudeže tudi v obdobju upokojitve. Družite se, imejte prijatelje s katerimi ste lahko aktivni skupaj.

Če ne veste, kam se obrniti in ste iz Ljubljane ali okolice, od kjer se lahko pripeljete sami ali z avtobusom, toplo priporočam Center aktivnosti Fužine, kjer boste zase lahko našli veliko različnih aktivnosti, se spoprijateljili in spletli lepe prijateljske vezi, krepili socialni in gibalni vidik."

Avtorica vsebine: Tjaša Babnik

Tjašo lahko kontaktirate tudi na Instagramu ali Facebooku