S temi triki lahko postanete jutranja ptica in izkoristite dan

S temi triki lahko postanete jutranja ptica in izkoristite dan (foto: profimedia) profimedia
7. 12. 2020

Ko se odpravljate v službo, vam vsaka dodatna minuta pride prav, pa tudi kadar ste doma, izkoristite dan v celoti. Pomagamo vam z nekaj triki. 

Jutranje ptice vam znajo našteti mnoge prednosti tega, da obožujete in dobro izkoristite jutra: od čudovitih sončnih vzhodov, do mirnega odhoda od doma, boljše produktivnosti, več prostega časa ... Morda bi morali vsaj poskusiti, kaj vse vam lahko dajo jutra in brez težav se boste navadili, da jutranjo skodelico kave spijete v miru ...

Poglejmo, kako se lahko prelevite v jutranjo ptico: 
TRIK ŠT. 1: BUDILKA V DRUGEM PROSTORU

Ljudje, ki zjutraj težko vstanejo in jim jutra niso ravno ljuba, pogosto naredijo napako "dremež". Ste med njimi? Bi raje petkrat pritisnili tipko dremež kot se skobacali iz tople postelje? Potem vam bo trik prišel zelo prav. 

Preden ležete zvečer v posteljo, se prepričajte, da v spalnici ni nobene elektronske naprave, vključno s telefonom. Nastavite budilko in jo pustite v drugem prostoru (lahko tudi pred vrati, če se bojite, da je ne boste slišali). Potrebne bo tudi nekaj discipline: ko boste zjutraj vstali in jo ugasnili, se ne smete vrniti nazaj v posteljo. Pravzaprav v spalnici odprite okno (če ga imate) in se odpravite direktno v kopalnico. Ko opravite tam, posteljite posteljo, da se vanjo ne boste vračali. 

TRIK ŠT. 2: PREBUDITE SE HVALEŽNI

Za kaj točno? Za željo po spanju, utrujenost, prezgodnje jutro? Naj razložimo. 

Jutra niso priljubljena zato, ker vemo kaj nas čaka: kup opravil, ki bi jih morali narediti že včeraj, služba, ki je ne obožujemo, tečen šef, premalo časa za zajtrk ... Nič čudnega, da si želimo, da bi še malce lahko ostali v svetu sanj. 

Pomislite, kako bi bilo, če bi se zjutraj prebudili hvaležni za nov dan, za vse lepo, kar vas čaka in za to, da ste živi? Če bi vas čakalo nekaj, česar se veselite? Ker boste imeli več časa, prvih nekaj jutranjih minut namenite sebi in nečemu, kar radi počnete. Pred tem pa že v postelji v mislih naštejte vsaj 3 stvari, za katere ste tisti dan hvaležni. 

Ta trik se zdi preprost in nepomemben, a lahko zelo spremeni vaša jutra na bolje. 

TRIK ŠT. 3: DOVOLJ SPANCA

Zelo očiten trik, ki pa ga verjetno ne upoštevate, če se prebudite zelo zaspani. 

Jutra pač ne bodo lepa, če se boste prebudili po štirih urah spanca, kar pomeni, da boste morali prilagoditi celoten spalni ritem. Skrivnost jutranjih ptic je, da se vsak dan (ja, tudi med vikendom) odpravijo v posteljo ob isti uri in si privoščijo dovolj nočnega počitka. Zato se zjutraj precej lažje spravijo iz postelje in si privoščijo nekaj časa zase. 

Urediti spalni ritem ne bo lahko, če se trenutno odpravljate v posteljo zelo pozno, vendar bodite potrpežljivi. Vzpostavite rutino, ki vas bo sprostila in pol ure pred spanjem nehajte uporabljati elektronske naprave. Dopustite telesu, da se privadi na novo navado, kmalu pa boste sami od sebe postali zaspani ob tej uri, in to ne bo več težava.