3 načini, kako se z lahkoto nasmejati do solz (ker je smeh lahko tudi terapevtski!)

11. 6. 2024
Deli
3 načini, kako se z lahkoto nasmejati do solz (ker je smeh lahko tudi terapevtski!) (foto: PROFIMEDIA)
PROFIMEDIA

Verjetno ste že slišali, da je smeh eden od najpreprostejših načinov, kako zmanjšati napetost in se popolnoma sprostiti. A kako se namenoma spraviti do smeha, ki na nas deluje dobesedno terapevtsko?

Smeh naj bi učinkovito deloval proti stresu in njegovim negativnim posledicam, saj naj bi zmanjševal ravni kortizola, tako imenovanega stresnega hormona, ter hkrati v našem organizmu sproščal hormone sreče, kot so endorfini, dopamin in serotonin, zaradi česar se lahko izognemo tesnobi ali celo depresiji.

Prav tako pravijo, da smeh sprošča telo oz. mišice telesa ter pozitivno vpliva na naš imunski sistem. Iskren smeh iz trebuha naj bi tudi izboljšal sposobnost dihanja, spodbudil kroženje krvi po telesu in izboljšal aerobno zmogljivost. Z njim naj bi porabili dodatnih 60 do 120 kalorij na uro več kot v mirovanju. Zelo dobra novica pa je tudi, da malce ''utiša'' analitični del možganov in spodbudi ustvarjalnost.
 
Težava je, da je življenje večino časa preresno in kar ne najdemo spontanih razlogov za smeh. Zato je treba včasih napad smeha načrtovati, da bomo lahko potem uživali v njegovih pozitivnih posledicah.

Kako se torej načrtno nasmejati do solz?

1. V dobri družbi

Prav gotovo v vašem življenju obstajajo ljudje, ki vas znajo spraviti v smeh. Njihov humor je točno tak, da si kar ne morete pomagati, da se ne bi smejali skoraj ob vsaki njihovi besedi. Morda je taka že njihova drža, mimika, način govorjenja ... a tudi če pripovedujejo najbolj banalno stvar na svetu, gre vam v njihovi družbi hitro na smeh. Naš nasvet? Tudi ko mislite, da nimate dovolj časa za to, ga povabite na kavo, pijačo, kosilo ... Po druženju z njim boste potem vse lažje opravili, verjemite nam.

2. Stand up 

Težko boste ostali resni na kakšni dobri stand up predstavi, o tem ni dvoma. Izberite komedijanta ali komedijantko, katerega humor vam je najbližje (lahko o tem povprašate druge, če jih sami ne poznate dovolj) in se čim večkrat udeležite množičnega smeha. Smejati se v množici ljudi, ki jih je zajel huronski smeh, je posebno doživetje, ki še doda svoje k pozitivni energiji.

3. Smejalna terapija na domači zofi

Za ''smejalno terapijo'', ki vas bo po napornem dnevu popolnoma umirila in sprostila, pa vam v resnici sploh ni treba daleč. Privoščite si jo lahko že na domačem kavču, medtem ko gledate humoristične serije. Neposredno po gledanju humorističnih serij naj bi bilo kroženje krvi pri gledalcu boljše za kar 50 odstotkov, kar vpliva na razširitev žil, sprostitev možganov in boljši spomin.

Brez slabe vesti si torej privoščite odklop kar v zavetju svojega doma ob izboru humorističnih serij in filmov, ki vas bodo nasmejali do solz. To lahko počnete sami ali pa seveda v družbi sebi podobnih, saj bo skupinski smeh na vas deloval še bolj pozitivno. Priredite lahko večer humorističnih serij ali filmov in se skupaj s prijatelji ali družino iz srca smejite več ur skupaj, saj je izbor komedij res velik, sploh če ste uporabniki Telemachovih fiksnih storitev, ki vam brez doplačila zagotavljajo tudi EON Video klub. Ta platforma s filmi in serijami vam prinaša najboljšo izkušnjo gledanja in najboljši filmski večer, ponuja pa tudi res enostaven dostop do vaših najljubših filmov in oddaj.

Ne skrbite, izbor bo s Telemachovim EON Video klubom res lahek, saj vam glede na vaše želje in ogledano priporoča najbolj priljubljene vsebine in vsebine v trendu ter naslove na podlagi žanra in razpoloženja. Z novo možnostjo prenosa vsebin vam omogoča tudi, da najljubše serije in filme prenesete na svojo mobilno napravo ter v vrhunski zabavi uživate brez povezave kjerkoli in kadarkoli.