Ali pa sok rdeče pese? Vam ni všeč ideja o rdeči pesi v smutiju? Naj naštejemo 8 razlogov, zakaj bi bilo prav, da to vendarle naredite večkrat.
Rdeča pesa:
- krepi vezivna tkiva,
- pospešuje rast celic,
- pospešuje nastanek eritrocitov (eritrociti so krvne celice, ki oskrbujejo telo s kisikom),
- ugodno vpliva na počutje (vliva optimizem),
- utrjuje kožo, nohte in lase,
- odvaja vodo in kisline,
- odpravlja zaprtost in
- znižuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
Sveža ali kuhana?
Kuhana rdeča pesa vsebuje manj vitaminov, izjema je folna kislina – vitamin B9, ki ga vsebuje precej. V sveži rdeči pesi pa je nekoliko več vitaminov, na primer vitamina C in vitamina A, pa tudi E.
Rdeča pesa vsebuje še: ogljikove hidrate, vlaknine, beljakovine, vitamine B skupine, železo, magnezij, kalij, kalcij, jod in tudi sladkorje (100 g kuhane rdeče vsebuje 7,96 g sladkorjev).
Sok rdeče pese
V ljudskem zdravilstvu je znan kot sredstvo, ki znižuje visoko telesno temperaturo in pomaga pri začetku gripe. Uravnava tudi krvni tlak. Sodobna medicina je ugotovila, da pitje 500 ml pesnega soka zmanjša krvni tlak v eni uri, to zmanjšanje pa je še izrazitejše po treh do štirih urah. Madžarski onkolog Ferenczi pa je priporočal sok kot učinkovito sredstvo za zdravljenje raka.
Popijemo ga lahko do 0,5 l na dan.
Skratka, surovi rdeči pesi je vredno nameniti veliko pozornosti.