Prav obratno. Je pa pomembno, kako smuti spijete, saj se prebava začne že v ustih. Za optimalno absorpcijo hranil bi morali vsak grižljaj hrane v ustih žvečiti tako dolgo, da bi ga spremenili v popolnoma kremasto tekočino. Ker je to zaradi vsakodnevnih obveznosti praktično nemogoče, smuti to naredi namesto vas! S kakovostnim mešalnikom do gladkega zmešamo sveže sestavine in s tem razbijemo njihove celične stene. S tem telesu olajšamo dostop do dragocenih hranil, ki so v njih, in poenostavimo zaužitje večjih količin sadja in zelenjave.
Kljub temu je pomembno, da vsak požirek zadržite v ustih in ga čim bolj prepojite s slino. S tem namreč opravite prvi korak presnove ogljikovih hidratov in olajšate nadaljnjo prebavo. S počasnim pitjem boste tako iz napitka dobili več hranil, dosegli večjo sitost in poskrbeli za urejeno prebavo.
Nasvet: Za daljše ohranjanje svežine sadja in zelenjave v smutiju mu lahko vedno dodate malce naravnega konzervansa – soka limone!