4 stvari, na katere ne smete nikoli pozabiti, če obožujete pohode (+ 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji)

4 stvari, na katere ne smete nikoli pozabiti, če obožujete pohode (+ 7 idej za izlete in pohode po Sloveniji) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Pomlad je tu, in če živite aktiven življenjski slog, ste verjetno že obuli tekaške čevlje, zavrteli kolesarske pedale ali uhodili pohodne čevlje ter se podali na najljubše vrhove. Ko je naš zagon po gibanju na prostem, ki našemu organizmu seveda prinaša številne pozitivne učinke, na vrhuncu, pa včasih vseeno premalo mislimo na varnost.

Z vami delimo 4 osnovna načela, kako se izogniti poškodbam in bolečinam, če obožujete pohode in druge aktivnosti na prostem.

Na koncu članka pa preverite še TOP ideje za izlete in pohode po Sloveniji.

1. Korak za korakom

Če ste bili aktivni tudi v zimskem času, imate načrt gibanja verjetno že dobro izdelan.

Če z aktivnostmi šele začenjate, pa se ne zaženite preveč – z gibanjem začnite postopoma in zmerno, da zgradite osnovo, na podlagi katere stopnjujete obremenitev in težavnost vadbe.

Pomembno: postavite si dosegljive cilje! Počasen začetek je varen, hkrati pa je tudi ključ do uspeha. Telo počasi pripravite na napore, naberite si moč in vzdržljivost za treninge, ki sledijo. Tako se izognete poškodbam, obenem pa ne boste izgubili motivacije, saj sem vam gibanje ne bo 'zamerilo' zaradi napora in bolečin.

Bodite vztrajni in v aktivnosti predvsem uživajte!

2. Več kot osnovna oprema

Pod to točko ne bomo govorili o obvezni opremi, kot so kolesarska čelada ali kakovostni pohodniški čevlji, temveč o tisti osnovni 'opremi', na katero na žalost pogosto pozabimo.

Za gibanje zunaj se oblecite v oblačila, ki bodo vidna že na daleč. Čez dan se torej oblecite v žive barve, zvečer pa ne pozabite na odsevni trak. Pomembno je tudi, da se zaščitite pred soncem – ne pozabite na sončna očala, kapo s ščitkom in tudi kremo z zaščitnim faktorjem.

Seveda je gibanje marsikomu bolj prijetno ob glasbeni spremljavi, vendar bodite previdni – ta je lahko tudi usodna, saj zaradi nje ne slišite dogajanja okoli sebe. Če se ji ne morete odpovedati, pustite slušalko le v enem ušesu. In, če se le da, se izogibajte temi, saj so lahko na terenu nevidne 'pasti' – torej priložnost za poškodbe.

3. Voda, voda in še enkrat voda

Ko nameravate biti aktivni, začnite dan z vodo, pijte jo ves dan, po malem tudi med aktivnostjo, in seveda, ko se vrnete domov.

Znojenje je del sistema regulacije telesa, pretirano znojenje brez nadomeščanja tekočine pa lahko povzroči dehidracijo, za kar sta prva opozorilna znaka žeja in suhi jezik. Če to opozorilo zanemarite, lahko sledijo glavobol, vrtoglavica in krčenje mišic.

Ker je znoj sestavljen iz vode, a vsebuje tudi določene elektrolite, od katerih sta glavna natrij in kalij, je treba nadomeščati tudi te, pri tem pa se zavedajte, da športni napitki niso edina rešitev za zadovoljitev te potrebe, saj so nekateri polni sladkorja, ki našemu telesu bolj škodi kot koristi. Napitek si lahko pripravite sami (pobrskajte po internetu, receptov je dovolj) ali pa elektrolite nadomestite s hrano, kot so banane, jajca, arašidi, rozine, kokosova voda.

4. Zavarujte se!

Nihče ni povsem varen pred nezgodami, zato – da bodo vaše prostočasne aktivnosti čim bolj brezskrbne – skupaj z Merkur zavarovalnico poskrbite za svojo varnost z inovativnimi rešitvami na področju nezgodnih zavarovanj in si zagotovite kritja za najbolj rizične situacije v življenju.

Pri Merkur zavarovalnici so pripravili še privlačno ponudbo zdravstvenih zavarovanj, s katerimi boste za svoj jutri poskrbeli že danes.

Preverite še: