7 razlogov, zakaj bi se morali vsak dan objemati

7 razlogov, zakaj bi se morali vsak dan objemati (foto: pexels) pexels
10. 3. 2020

Tukaj je 7 razlogov, zakaj se moramo več objemati.

Ali ste že slišali za znan citat psihoterapevtke Virginie Satir, ki je rekla, da potrebujemo štiri objeme na dan, da preživimo, osem objemov na dan, da normalno delujemo, in dvanajst objemov na dan, da rastemo? Čeprav te številke niso bile znanstveno dokazano, pa obstaja ogromno raziskav, ki dokazujejo izjemen pomen objemov in dotikov. 

1. Pri objemanju se sprošča hormon oksitocin

Oksitocin je nevrotransmitor, ki v nas sproža občutke zadovoljstva in zmanjšuje stres ter napetost. Ko nekoga objamemo, nas sproščanje oksitocina (in tudi serotonina ter dopamina, ki sta prav tako hormona sreče) umiri in osreči. Obenem zniža tudi raven kortizola, hormona, ki je odgovoren za pojav stresa, visokega krvnega pritiska in srčnih bolezni.

2. Objemanje preprečuje nastanek bolezni

Ker objemanje znižuje raven stresa v našem telesu, s tem preprečuje tudi nastanek številnih bolezni. Več kot sto raziskav Medicinske fakultete Univerze v Miamiju je dokazalo, da ima dotik številne izjemne učinke, vključno s hitrejšim razvojem prehitro rojenih dojenčkov, zmanjševanjem simptomov avtoimunskih bolezni, zniževanje ravni glukoze pri otrocih z diabetesom in izboljšanjem imunskega sistema pri rakavih bolnikih.

3. Objem je oblika komunikacije brez besed

Približno 70 odstotkov naše vsakdanje komunikacije je neverbalne. Telesno govorico druge osebi si lahko razlagamo že na podlagi ene same geste in objem je odličen način, kako lahko drugi osebi pokažemo svojo naklonjenost. Med objemom pa ne občutijo samo naše ljubezni in skrbi zanje, temveč te občutke pogosto tudi širijo na druge ljudi.

4. Objemanje krepi samozavest

Objem krepi občutek samovrednosti, še posebej pri otrocih. Dotik je za dojenčke in otroke izjemnega pomena. Dojenček svoje starše najprej prepozna zgolj po dotiku. Od trenutka, ko smo rojeni, nam drugi ljudje z dotikom sporočajo, da smo ljubljeni. Povezava med dotikom in občutkom, da smo vredni, ostane del našega živčnega sistema tudi, ko odrastemo. Objemi so zato tesno povezani z našo sposobnostjo ljubezni do sebe.

5. Objem nam daje občutek, da bo vse v redu

Ljudi, ki so slabe volje ali trpijo, samodejno objamemo. Ko prejmemo objem od nekoga, ki nas ima rad in nas osrečuje, nam to da občutek, da smo varni in da se bodo stvari uredile.

6. Objemi zmanjšujejo bolečino

Raziskave so pokazale, da lahko z dotikom in objemom zmanjšamo bolečino druge osebe. V eni raziskave so osebe s fibromialgijo imele šest terapij z dotikom, kjer so jih terapevti med drugim tudi objemali. Udeleženci so poročali, da so po terapijah občutili manj bolečine in da se je njihova kakovost življenja izboljšala.

7. Objemi poglobijo vaš odnos z drugo osebo

Kako se počutite, ko pomislite na osebo, s katero se pogosto objamete? Zagotovo se počutite dobro. Med objemom se namreč sproščajo hormoni sreče, med drugim oksitocin, serotonin in dopamin, zaradi katerih se počutimo srečni in ljubljeni. Toda tako se ne počutimo sami, ampak tudi oseba, s katero se objamemo. Posledično si človeka, ki se objameta, bolj zaupata in poglobita svoj odnos, saj si z objemom pokažeta, da jima ni vseeno in da sta tukaj drug za drugega.

 Povzeto po Body Mind Soul Spirit, Kaja Regula

Poglejte si še: 10 stvari, ki jih spoznate, ko končno spustite preteklost

ali pa Ni pomembno, kako dolgo meditirate, temveč kako globoko