Zagotovo ste že opazili, da ima alu folija dve strani: svetlečo in mat. A čemu je posamezna stran pravzaprav namenjena?
Aluminijasta folija je nepogrešljiv pripomoček v kuhinji, ki ponuja širok spekter uporabe, od priprave in shranjevanja hrane do izboljšanja kulinaričnih tehnik. Zaradi svoje sposobnosti zadrževanja toplote, zaščite pred vlago ter preprečevanja prehajanja vonjav, je priljubljena tako pri domačih kuharskih mojstrih kot profesionalnih kuharjih. Uporablja se lahko za ovijanje jedi med peko, kot pokrov za posode ali pekače, pa tudi za pripravo okusnih jedi na žaru. Vendar je pomembno, da jo uporabljamo pravilno, saj lahko nepravilna uporaba vpliva na kakovost hrane ali zdravje.
Zagotovo vas zanima tudi:
- TA pogosta zimska težava je lahko zgodnji simptom pljučnega raka: če dlje časa ne mine, obvezno obiščite zdravnika
- Čeprav velja za zdravo, lahko to živilo drastično poviša vaš holesterol
Njena glavna značilnost je, da ima dve strani – ena je mat, druga pa sijoča. Ste kdaj razmišljali o tem, katera stran folije je "prava" in katera bo najbolje opravila tisto, kar potrebujete? Svetleča in mat stran folije sta posledica proizvodnega procesa zadnje faze, ko skozi valj prehajata dve plasti folije hkrati. Stran, ki pride v stik z visoko poliranim jeklenim valjem, postane sijoča, druga pa ostane mat.
Kar zadeva prehrano in uporabo v gospodinjstvu, je vseeno, na katero stran obrnete folijo. Nekateri proizvajalci aluminijastih folij proti prijemanju pa poudarjajo, da največjo učinkovitost dosežemo, če živilo položimo na mat stran in ga z njo ovijemo, piše 24Sedam.
Čeprav proizvajalci običajno navajajo, da ni razlike, je priporočljivo upoštevati določene izjeme, kot na primer pri pečenju, kjer lahko sijoča stran pomaga rahlo odbijati toploto (če je obrnjena navzven), mat stran pa jo lahko bolj absorbira.
Preberite več na Sensa.si
Bonus video: Leon Bedrač o modrih conah in dolgoživosti
Novo na Metroplay: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja" | Leon Bedrač, 2. del