Kaj storiti, če doživite panični napad v javnosti?

Kaj storiti, če doživite panični napad v javnosti? (foto: profimedia) profimedia
4. 6. 2019

Če ste panični napad doživeli že večkrat, potem v domačem okolju veste, kako reagirati. Kaj pa, ko se znajdete zunaj, kjer ne morete povsem nadzorovati okolice?

Pripravili smo nekaj nasvetov za vse, ki se soočate s paničnimi napadi. Če ga doživite v javnosti, je situacija lahko še bolj strašljiva in stresna, kot bi bila v domačem okolju. Kaj torej storiti oziroma kako se na to lahko pripravite?

Pri sebi imejte vedno “pripomočke za pomiritev”

Katere pripomočke morate imeti v svoji torbi? Tiste, ki vas običajno umirijo, upočasnijo vaše dihanje in postavijo v sedanji trenutek. Morda vam prav pride kaj od naslednjega:

  • eterična olja (na primer sivkino)

  • raztegljiva elastika za lase ali zapestnica, ki se jo lahko dotaknete in preusmeri pozornost (če vas gib pomiri)

  • steklenica vode

  • osvežilni bonboni (vam znan okus)

  • pobarvanka za odrasle ali katera druga dejavnost, ki vas pomirja (in je dovolj majhna, da jo spravite v torbo)
Prestavite se na (dokaj) varno mesto

Ob paničnem napadu imate lahko občutek, da je vaše telo paralizirano in se ne morete premakniti. Če se to zgodi v javnosti, zberite vse moči in se skušajte umakniti na manj hrupen kraj, kjer boste imeli več prostora in svežega zraka. Če ste na primer na delovnem mestu, najdite prazno pisarno ali manjšo sobo in se umaknite tja. Na ulici stopite v stran in skušajte najti stransko ulico, trgovino ali drug manj obljuden kraj v bližini. Kadar umik ni možen takoj, na primer na avtobusu, pa v ušesa vtaknite slušalke ali čepke in odstranite hrup.

Ko ste na varnem mestu, najprej upočasnite dihanje, nato pa se zatecite k pripomočkom za pomiritev, ki jih nosite s seboj.

Če napada ne obvladate, prosite za pomoč

Nekatere napade boste lahko obvladali sami, pri drugih se bo zdelo, da potrebujete pomoč. Takrat ne oklevajte, ampak kar takoj prosite neznanca v bližini, ali vam lahko pomaga. Da bo vse skupaj lažje, že doma sestavite seznam, kaj bi potrebovali, če doživite panični napad na ulici. Tako boste v trenutku panike lahko spodbudili spomin in ugotovili, kaj natanko morate prositi.

Zavedajte se, da večina ljudi ne ve, kaj mora storiti, ko nekdo prosi za pomoč, ker doživlja panični napad. Zato bo najbolje, da jim takoj poveste, kaj prestajate in kaj bi od njih potrebovali. Morda potrebujete taksi, ki vas bo peljal do doma, navodila do mirnejšega kotička (ali spremstvo), informacije o najbližjem zdravstvenem domu … Iskanje pomoči ni znak šibkosti, zato se ne bojte prositi.

Zatecite se k tehnikam, ki jih uporabljate doma

Ni važno, kje se nahajate, uporabite dobro preizkušene tehnike, s katerimi rešite večino paničnih napadov. Za nekatere sploh ne potrebujete pripomočkov. Morda bo za vas delovalo:

  • globoko, počasno dihanje (obstajajo aplikacije, ki vas vodijo skozi vdihe in izdihe)

  • dihanje iz trebuha

  • ponavljanje manter, ki vas pomirijo

  • načini, ki vas pripeljejo v sedanjost
Ostanite tam, kjer ste

Čeprav je mamljiva misel, da bi stekli domov v znano in varno okolje, to vedno ne bo mogoče. Zato se naučite, kako lahko ostanete na istem mestu oziroma okolju in kar tam poskrbite zase. Kaj vam bo najbolj pomagalo, boste najlažje ugotovili sami, verjetno pa boste vedno imeli pri roki topel napitek, prigrizek, ki bo dvignil ravni krvnega sladkorja, prostor, kamor se lahko usedete in preberete nekaj strani ali barvate. Lahko vam pomaga tudi lahkotna hoja ali nekaj trenutkov v parku. Če imate osebo, ki jo v tistem trenutku lahko pokličete, storite tudi to.

Značke: napad panični