Kako pristopiti k izgubljanju kilogramov po 50. letu starosti?

Kako pristopiti k izgubljanju kilogramov po 50. letu starosti? (foto: profimedia) profimedia
28. 1. 2020

Kako se razlikuje hujšanje pri dvajsetih in petdesetih letih? Tu je nekaj nasvetov, ki jih je vredno upoštevati. 

Zakaj bi bilo po 50. letu težje izgubiti kilograme kot v mlajših letih? Ker imate za seboj kar nekaj let ukvarjanja s športom, fizičnega dela, tekanja za otroki, mogoče kakšen zdravstven problem … Vse to je terjalo davek na sklepih in še na katerem delu telesa. Zato bodite pri načrtovanju gibanja še toliko bolj previdni. 

Nikakor se procesa hujšanja ne lotite sami, ampak se najprej oglasite pri osebnem zdravniku. Ta bo preveril vaše zdravstvene težave in vas opozoril, česa ne smete izvajati ali celo prepovedal kakšno aktivnost. Najde pa lahko tudi delni vzrok za odvečne kilograme (npr. diabetes ali druge bolezni). Z njim se posvetujte o prehrani, saj že dobro veste, da diete, pri katerih stradate ali jeste enolično, niso primerne. Ravno nasprotno - vašemu telesu lahko naredijo veliko škode. 

Ko ste že ravno pri zdravniku, naj ta preveri tudi ravni hormonov. Skozi leta se telo prične spreminjati, ravni nekaterih hormonov vpadejo in to lahko povzroči tudi kopičenje kilogramov. Če boste torej hujšali, pa je težava delno tudi hormonske narave, ne boste morali doseči uspeha. 

Imamo še nekaj drugih nasvetov: 

Zastavite si realne cilje

Sedaj je bolj kot kdajkoli prej pomembno, da ste sami s seboj odkriti in si ne zastavljate česa, kar ne boste morali doseči. Pomislite, kdaj (in koliko) ste se nazadnje ukvarjali s športom. Če je bilo to že nekaj časa nazaj, boste potrebovali določeno obdobje samo za nabiranje začetne kondicije. 

Nedosegljiv cilj je tudi izguba velikega števila kilogramov v enem ali dveh mesecih. To je povsem nezdravo, poleg tega vam bo vzelo motivacijo, ko cilja ne boste dosegli. 

Potrebujete tudi trening za moč

Del načrta naj vključuje krepitev mišic, saj vemo, da z leti mišična masa prične upadati. Zato ste danes šibkejši kot ste bili pred 20 leti. Nič zato, če tega niste še nikoli počeli, za uteži in druge vaje za moč ni nikoli prepozno. Poskrbite le, da se jih lotite pod budnim očesom trenerja, še posebej če ste v tem novi. V nasprotnem primeru si lahko poškodujete hrbet, narobe obremenite sklepe in si naredite veliko škode. 

Izberite aktivnosti, ki so prijazne do sklepov

Bolečine v sklepih lahko mnoge hitro odvrnejo od vadbe, zato izberite športe, ki vas ne bodo ovirali na vaši poti. Odlično je na primer plavanje, s katerim boste povečali obseg gibanja in posledično lažje izvajali druge vaje. Primerna je tudi hoja, kolesarjenje, veslanje, joga, ples … Pri vsem skupaj se morate vsaj malo zabavati. 

Dajte vse od sebe

Če ste se že prisilili, da se spravite v športna oblačila in prikažete v telovadnici ali na prostem, poskrbite, da boste od treninga imeli največ koristi. Ne ustavite se, ko boste zadihani, ali ko se bo zdelo, da ne zmorete še ene ponovitve. Pomislite, zakaj to počnete in izkoristite čas. Na začetku bo seveda težje in takrat potrebujete največ vztrajnosti. 

Še vedno pa se gibajte znotraj mej normale, ki veljajo za vaše telo. Ne silite se v poškodbe ali izgorelost. Če boste delali s trenerjem, vas bo opozoril, ko boste na meji nezdravega. 

Pripravila: A. H.