Katera pijača je boljša za vaše srce: kava ali čaj?
Obe pijači sta pogosto povezani s številnimi zdravstvenimi koristmi, kot so več energije, manj vnetij v telesu in manjše tveganje za srčno-žilne bolezni. Toda ko gre za tveganje za srčni infarkt, ima ena od njiju opazno prednost.
Ne spreglejte:
- Najbolj zdrav sadež na svetu: zaužijte ga vsako jutro in okrepite svoje zdravje
- Ali veste, kaj se dogaja z vašimi ledvicami, če vsak dan pijete gazirane pijače?
Po podatkih mednarodne študije, ki je zajela več kot 25.000 ljudi, pitje več kot štirih skodelic kave dnevno lahko poveča tveganje za srčni infarkt za skoraj 40 odstotkov. Nasprotno pa ista količina čaja to tveganje zmanjša za približno 20 odstotkov, poroča kafe.rs.
Povezava med kavo, čajem in zdravjem srca
Raziskovalci domnevajo, da ljudje, ki pijejo večje količine kave, pogosto trpijo za drugimi zdravstvenimi težavami, kot je visok krvni tlak, ki povečuje tveganje za srčni infarkt. Študija, ki je bila julija objavljena v reviji International Journal of Stroke, je zajela 26.950 udeležencev iz 32 držav, pri čemer je polovica udeležencev že doživela srčni infarkt.
Udeleženci so izpolnjevali vprašalnike o svoji zdravstveni zgodovini, prehranjevalnih navadah, telesni aktivnosti in dejavnikih tveganja, kot sta kajenje in visok krvni tlak. Prav tako so poročali, koliko kave in čaja dnevno zaužijejo, vključno z različnimi vrstami, kot sta zeleni ali črni čaj.
Rezultati so pokazali, da pitje štirih ali več skodelic kave dnevno poveča tveganje za srčni infarkt za 37 odstotkov, medtem ko ista količina čaja to tveganje zmanjša za 19 odstotkov. Črni čaj je bil povezan s 29-odstotnim zmanjšanjem tveganja, medtem ko je zeleni čaj tveganje z srčni infarkt zmanjšal za 27 odstotkov.
Zanimivo je tudi, da pitje do treh skodelic kave dnevno ni bilo povezano z večjim tveganjem za srčni infarkt. Iz tega raziskovalci sklepajo, da le prekomerno uživanje kave povzroči zdravstvene težave zaradi višjih ravni kofeina, ki povečuje srčni utrip in krvni tlak, kar dolgoročno lahko poškoduje krvne žile in poveča tveganje za srčni infarkt.
Dodatek mleka je lahko težava
Ena od zanimivosti študije je, da lahko dodajanje mleka v čaj zmanjša njegove zaščitne učinke. Znanstveniki menijo, da mleko lahko zavira antioksidante, spojine, ki se borijo proti boleznim in zmanjšujejo vnetja, ki lahko privedejo do srčnega infarkta.
Čaj je lahko torej odlično orodje, ki ščiti pred srčnim infarktom, a če imate raje kavo brez skrbi: poskrbite le, da z njenim uživanjem ne pretiravate.
Vir: kafe.rs
(Bonus video) Leon Bedrač: "Za vsako uro, ki jo vložimo v vadbo, dobimo nazaj 3 ure življenja"
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"