Zato bi v svojo kavo morali dodati ščepec soli

19. 3. 2024
Deli
S ščepcem soli lahko kavi izboljšate okus. (foto: profimedia)
profimedia

Če sodite med ljubitelje kave, prav gotovo hitro opazite razliko med okusno in nekoliko manj okusno ali pa celo zanič kavo.

Srkanje preveč grenke in neokusne kave je lahko veliko razočaranje, zlasti, če s takšno kavo pričnete že za dobro jutro. K sreči pa obstaja trik, s katerim lahko s ščepcem soli tudi grenki kavi izboljšate okus.  

Ne spreglejte:

Kako sol vpliva na preveč grenko kavo?

Skuhana skodelica kave ima naravno grenak okus, na katerega so nekateri ljudje bolj občutljivi kot drugi. Naravna grenkoba kave pa je lahko večkrat prevelika tudi zaradi drugih razlogov. Med njim so predolgo kuhanje kave, preveč fino zmleta zrna, oksidacija in prestara kava. Če jo pijete v kakšnem gostinskem obratu, je lahko razlog tudi nezadostna higiena v aparatih za pripravo kave.

Pa pojdimo nazaj k preveč grenki kavi, kjer lahko bistveno vlogo odigra sol, saj zaradi vsebnosti natrijevih ionov nase veže brbončice, ki zaznavajo grenek okus in jim preprečuje, da bi opravljale svoje delo. S tem pravzaprav blokira možgane pri zaznavanju grenkega okusa in izboljšuje zaznavanje drugih okusov, kot je na primer sladkost.  

Preizkusite trik s ščepcem soli, ki kavi izboljša okus

Za trik, s katerim boste kavi izboljšali okus, potrebujete le ščepec soli, ki ga dajte v skuhano kavo in premešate. Gastroenterolog Alton Brown, ki je trik predstavil širši javnosti v ZDA, pravi, da je popolna merica četrtina čajne žličke soli in dve žlici mlete kave na veliko skodelico vode.

Če se vam to glede na njegovo priporočilo zdi prevelika količina soli, jo zmanjšajte in dodajte po svojem okusu. Vsekakor je boljše, da pričnete z manjšim ščepcem soli in jo postopoma povečujete, če želite. S tem si lahko, vsaj po Brownovem mnenju obetate občutno bolj okusne kave. Poskusiti vsekakor ni odveč.

Vir: bonappetit.com

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"