Kuhinjsko zelišče je veliko več kot zelen okras na robu krožnika.
Peteršilj optimalno razstruplja z eteričnimi olji, vitamini C, E in betakaroten ter mineralnima snovema magnezijem in kalijem ter daje celicam pomembne hranilne snovi.
Večina zdravih substanc ima čaj iz semen.
Dve čajni žlički semen prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati deset minut.
Za lepotilno kuro pijemo po tri skodelice čaja dnevno štiri tedne.
Druge zdravilne lastnosti peteršilja
- Peteršilj je bogat vir močnih antoksidantov, med njimi karotenoida lutein in zeaksantin, ki telesu pomagata nevtralizirati poškodbe, povzročene z UV žarki.
- Klorofil v peteršilju ima močno antiseptično delovanje in pomaga alkalizirati teloter očistiti kri.
- Vsebuje veliko železa, zato pomaga pri slabokrvnosti, ter
- kalcija, zato je odličen zlasti za ljudi, ki ne pijejo mleka in ne uživajo mlečnih izdelkov.
- Veliki količini železa se pridružuje tudi velika količina folne kisline, ki naj bi vplivala na preprečevanje nekaterih vrst raka.
- Peteršilj slovi kot naravni diuretik, saj pomaga odvajati vodo iz telesa, pa tudi sicer sodeluje pri njegovem čiščenju. Njegov diuretični učinek postane očiten po zaužitju približno 25 gramov svežega peteršilja.
- Proti slabemu zadahu. Za svež dah, si lahko pomagate z žvečenjem nekaj svežih lističev peteršilja.
Preberite tudi:
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa