Ohranimo naravno takšno, kot smo jo dobili

Ohranimo naravno takšno, kot smo jo dobili (foto: profimedia) profimedia
24. 5. 2018

Da bi za zanamce pustili čista jezera in reke, je ponekod že prepozno. Kljub temu pa ima Slovenija veliko čudovitih kotičkov, ki jih lahko ohranimo zelene in neokrnjene, če se v pohodništvo in kampiranje odpravimo z glavo.

Pohodnikom, plezalcem in drugim obiskovalcem narave je zagotovo skupno eno: pridejo po čudovite razglede in sprostitev, ki jo lahko nudijo le zeleni gozdovi, osvežujoče mrzle reke in čista jezera, v katerih se podijo ribe. Da bi vse to lahko videli tudi drugi, ne smemo pozabiti, da smo v naravi le gostje. Zato je tu opomnik, česa dober pohodnik ne bi smel početi.

Hoditi izven označenih poti - Umetnost pohodništva je videti čare narave in okolje za seboj hkrati pustiti takšno, kot da vas nikoli ni bilo tam. S hojo po visoki travi, plezanjem na drevesa in trganjem rož tega ne morete storiti. Vzemite v roke fotoaparat in fotografirajte razglede, cvetlice in naravo ter jim pustite živeti, da jih bodo lahko občudovali vsi, ki pridejo za vami.

S seboj prinesti veliko smeti - Če se večkrat odpravite v gore ali v kakšen drug zeleni kotiček, ste zagotovo že ugotovili, kakšne prigrizke vzeti s seboj, da boste nosili čim manj smeti. Če se le da, pripravite in olupite sadje že prej (banane, pomaranče, kivi …) in iz ovoja vzemite prigrizke kot so energijske tablice, ki lahko počakajo v plastični posodi. S seboj vzemite pravi pribor namesto plastičnega in kuhinjske krpe. Manj smeti kot boste nesli s seboj, manj možnosti obstaja, da jih boste pustili v naravi.

Potovati v velikih skupinah - Odlično, da imate veliko somišljenikov, ki se radi zatečejo v dišeče gozdove in ob jezera, vendar potovanje v večjih skupinah ni priporočljivo. Že pri hoji po travniku boste pustili več sledi, kot bi bilo potrebno in hitreje se bo zgodilo, da za seboj pozabite prtičke in plastične kozarce od malice. Tudi če se utaborite, boste potrebovali več prostora in več “čiščenja” rastlin ter gozdnih tal, preden lahko postavite šotor. Zato se vedno skušajte razporediti v manjše skupine.

Kuriti velikega ognja - Kar nekaj primerov bi lahko našteli, ko je ogenj ušel izpod nadzora in uničil veliko površino gozdov. Ker si tega seveda ne želite, naredite manjši ogenj (če ga boste potrebovali). Pri tem upoštevajte vsa pravila za kurjenje, predvsem čiščenje prostora za ognjišče in odstranjevanje vnetljivih stvari iz okolice. Bodite kar se da previdni in poskušajte uničiti čim manj narave. Nikar ne kurite smeti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri