Ideja za izlet: Blatno jezero - jezero, ki mu ni videti ne konca ne kraja

Ideja za izlet: Blatno jezero - jezero, ki mu ni videti ne konca ne kraja (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 7. 2017 Vir: Jana

Le dobre pol ure vožnje iz Lendave se razprostre jezero, ki mu ni videti ne konca ne kraja. Balaton je največje jezero v srednji Evropi in druga najbolj obiskana turistična točka na Madžarskem, ki jo obdajajo številne kolesarske in pešpoti, toplice, keramične delavnice, kavarne in čarde.

Od jugozahoda proti vzhodu se razteza 77 kilometrov mestoma močvirnate obale, ki jo predvsem v času sezone in tudi sicer bogatijo živahni letoviški kraji.

V najširšem delu je Blatno jezero široko 15 kilometrov, v najožjem štiri. Medtem ko je severna obala redkeje poseljena, je južna zelo priljubljena med domačini in tujimi turisti, saj omogoča različne rekreativne dejavnosti, od jadranja, plavanja, ribarjenja, kolesarjenja, sprehodov in jahanja.

Ker se voda na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, južna obala s svojimi turističnimi kraji spominja na morsko letovišče.

Keszthely

Največje mesto ob severozahodni obali tega velikega jezera je Keszthely. Prijetno romantično mestece s približno 20.000 prebivalci je kulturno, izobraževalno in ekonomsko središče regije.  Mesto je bilo poseljeno že v času starih Rimljanov, z imenom Keszthely pa v zgodovinskih virih prvič omenjeno v 13. stoletju.

Mesto se lahko postavi z neobaročnim dvorcem madžarske plemiške družine Festetics, obdanim s prelepimi parki in vrtovi, ki vabijo k sprehodu med več deset različnimi drevesnimi vrstami.

Keszthely, dvorec družine Festetics

V dvorcu lahko obiščete Balatonski muzej, ki je leta 1925 nastal s podporo grofa Taszila Festeticsa in si ogledate muzejske zbirke arheoloških, etnoloških in naravnih znamenitosti Blatnega jezera.

V centru mesta vas kažipot pripelje do muzeja marcipana, ki je na ogled v sklopu družinske slaščičarne.

Jezero Balaton (Blatno jezero) je sicer ime dobilo po reki Zali, ki je bila nekoč imenovana Blatna. Ime je najverjetneje povezano z močvirnatim terenom, ki ga najdete tudi ob obali Kaszthelyja, kjer je tudi naravni rezervat avtohtonih madžarskih bivolov.

Keszthely ima lepo urejeno kopališ­če, s promenado, posejano z gostinskimi lokali, pomolom in otočkom. To je zelo priljubljena izletniška točka, kjer v zgodnji pomladi v miru spijete kavo in opazujete labode. Na obali je tudi najstarejša, žal precej opustošena stavba na obali madžarskega morja, nekdanji hotel Balaton.

V Hevizu tokaj, V Brdih jakot

Ob Blatnem jezeru je, predvsem v zimski sezoni, ko temperatura jezera še ne omogoča kopanja, zelo razvit zdraviliški turizem. Znameniti so naravni termalni vrelci v Hevizu in veliko termalno jezero.

Heviz, ki ima komaj 4.500 prebivalcev, je v zadnjih letih očitno priljubljen ne le med avstrijskimi, temveč tudi ruskimi dobrega počutja željnimi gosti, kar lahko opazite v lokalih in trgovinicah, kjer so ponudba in ceniki napisani tudi v cirilici.

Heviz, Blatno jezero, Madžarska

Kraj ima dolgoletno tradicijo turizma z več deset hoteli, družinskimi penzioni in kampi. Številni med njimi imajo lepo urejena kopališča in ponudbo storitev za dobro počutje.

V centru Heviza očitno cveti tudi zdravstveni turizem, saj vas na vsakem koraku pričakajo oglasi za zasebne zobozdravstvene storitve. In pričaka vas tokaj, vrhunsko madžarsko vino. Ja, to je ime za vino, ki so ga Brici zaradi madžarske zaščite imena pred desetletjem izgubili. Tako je druga najpomembnejša vinska sorta, takoj po rebuli, tokaj v Goriških brdih ostal brez imena. Čeprav briški tokaj nima nič skupnega z madžarskim, so se Brici znašli in svoj tokaj zdaj tržijo kot jakot. Dobra sta pa oba, madžarski tokaj in briški jakot!

Na golaž z madžarskimi njoki

Madžari ob Blatnem jezeru govorijo bolje nemško kot angleško. In čeprav boste v vsaki čardi, tipičnem madžarskem gostišču, na jedilniku videli napis njoki, si jih ne obetajte, četudi vam pojasnijo, da bodo kot prilogo h golažu servirali njoke.

Madžarski njoki – tarhonya, obvezna spremljevalka znamenitega madžarskega golaža iz dušenega govejega bočnika na gori čebule in z vedno in povsod prisotno rdečo papriko, so namreč še najbolj podobni malo večji različici slovenske jušne zakuhe – ribane kaše.

Golaž

Tarhonya so posušene testenine iz moke in jajc, ki naj bi Madžare nekoč spremljale tudi na frontah, saj naj bi bile priročne za transport in hitro pripravo. Če vam morda jušna zakuha kot priloga ne tekne, pa boste zagotovo navdušeni nad golažem. Kjerkoli in kadarkoli ga boste naročili, bo edinstvenega okusa. Tudi v zadnjem obcestnem gostišču.

Če boste golaž zamenjali za segedin, paprikaš ali ribjo juho, pa tudi ne boste zgrešili. Najbrž boste veseli tudi znamenite madžarske doboš torte, čeprav jo boste le še redko kje našli. Ob obisku Balatona je nismo odkrili, se pa še najde v Porabju. V vsakem primeru je Balaton vreden izleta, zlasti poleti, ko je nočno življenje ob jezeru zelo živahno, dnevno pa omogoča praktično vse, kar bi lahko počeli ob morju. Pa saj je tudi Balaton morje – madžarsko morje!

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer