Kje na svetu se najboljše je?

10. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kje na svetu se najboljše je? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Hrana je zagotovo pomemben del vsakega potovanja, saj je tudi kuhinja velik del kulture in tradicije vsakega naroda. Tokrat smo malo pobrskali po spominu, kje smo na svojih potovanjih najboljše jedli. In zanimivo – na seznamu so večinoma sredozemske in azijske države, izjema je le mehiška kuhinja, ki pa je tudi nastala pod velikim vplivom Španije.

Grška kuhinja

Na grško kuhinjo sta imeli zagotovo velik vpliv italijanska in turška, zato ni čudno, da je njen poudarek na olivnem olju, zelenjavi in zeliščih Sredozemlja. No, Grki seveda pravijo, da je njihova kuhinja avtohtona, nastala na grških tleh, a so Turki in Italijani prevzemali njene recepte, navade in način pripravljanja jedi.

Zagotovo je hrana v Grčiji nekaj povsem drugega kot grška kuhinja v drugih državah. Na primer giros v Grčiji velja za hitro, nezdravo prehrano. Grška kuhinja je preprosta, uporablja se veliko zelenjave, zlasti paprike, paradižnika, bučk, kumar, jajčevcev, artičok, graha, boba, leče, čičerke, trtnih listov, rukole, okre, solate. Veliko je sredozemskih začimb, zlasti origano, lovor, čebula in česen, timijan, bazilika, sezam, peteršilj, divji koper, olive in pinjole. Veliko jedem dodajajo vino. Hrano pripravljajo skoraj izključno z olivnim oljem.

Pečena špinača s tremi siri

Sestavine

· 1 narezana čebula

· 1/2 skodelice nadrobljenega feta sira

· 1/2 skodelice naribanega edamca

· 1/4 skodelice nadrobljenega rokforja

· 2 žlici narezanega kopra

· 2 žlici krušnih dobrin

V Maribor se vrača replika ukradene fontane, stroške bodo terjali od gradbinca

· 1 velik rumenjak

· 3 žlice olivnega olja

· kilogram narezane špinače

Priprava

Pečico segrejte na 160 stopinj Cezija, namastite manjši pekač. Prvih sedem sestavin zmešajte v veliki skledi. V veliki ponvi segrejte olje na srednjem ognju. Dodajte špinačo in jo dušite, dokler ne ovene. Špinačo dajte v pekač in jo zmešajte s prej pripravljenimi sestavinami. Pecite približno 20 minut. Na vrhu naj bo zlato pečen sir.

Vir: Palia Istoria, priljubljena restavracija na grškem otoku Rodos.

Libanonska kuhinja

Libanonska kuhinja je polna olivnega olja, rib, mesa, sveže zelenjave in sadja ter mlečnih izdelkov. Država, ki leži na križišču Sredozemlja in Bližnjega vzhoda je tudi pravo kulturno središče Zahoda in Vzhoda. Vplivi dveh civilizacij se poznajo tudi v kulinariki, ki je odlična kombinacija visoke evropske kuhinje in eksotičnosti Orienta.

Tako kot druge mediteranske kuhinje je tudi libanonska zelo zdrava in neverjetno okusna. Zagotovo poznate humus (namaz iz čičerike) ali tabbouleh (solata iz bulgurja in peteršilja), Libanonci pa skoraj ne znajo kuhati brez 'svete' trojke – olivnega olja, česna in limoninega soka.

Tabbouleh

110 g bulgurja (lahko tudi kuskusa) skuhajte po navodilih in ga ohladite. Dodajte tri šope nasekljanega peteršilja (ne predrobno), pol skodelice nasekljane mete, 5 narezanih paradižnikov, 2 rdeči nasekljani čebuli, 1 mali česen. Začinite z olivnim oljem, sokom ene limone in malo solite.

Španska kuhinja

Španska kuhinja je trenutno popolnoma obnorela svet in kraljuje na prvem mestu oboževanosti prav v vseh kulinaričnih prestolnicah sveta. A španska kuhinja je tako kot vse najboljše kuhinje sveta zelo preprosta in sveža, dve osrednji sestavini sta olivno olje in česen. Na severu Španije je več enolončnic, na jugu več cvretja, v notranjosti so pogoste jedi z žara, ob obalah morske jedi, ki jih v hribovitih delih zamenjata govedina in jagnjetina.

V Andaluziji kuhajo bolj pikantno, njihova mojstrovina je tudi gaspačo – mrzla paradižnikova juha, Valencia je zibelka slavne paelje. Svet je nor na njihove tapase, slane prigrizke ali bolje povedano preproste mojstrovine, ki se jedo ob vinu in sangriji. Špansko hrano lahko poskusite v Ljubljani, v restavraciji Don Felipe, na Streliški ulici 22.

Tajska kuhinja

Veliko ljudi trdi, da Je Tajsko vredno obiskati že samo zaradi odlične kuhinje, ki je neverjetna mešanica pekočega, grenkega in sladkega. Tajske jedi dobijo svoj značilni izraziti okus predvsem zaradi uporabe svežih zelišč. Najbolj se v tajski kuhinji uporabljajo koriander, tajska bazilika, koriandrova korenina, limonska trava, listi kefirske limete, galangal, ingver in seveda najrazličnejše vrste čilija.

Tako kot v številnih azijskih državah je tudi na Tajskem veliko riža in riževih rezancev. Če ne potujete na Tajsko, vam priporočamo, da tajske specialitete poskusite v restavraciji Shambala v Ljubljani.

Pad thai rezanci

Rezance pripravimo po navodilu z embalaže. Če jih je treba skuhati, jih na koncu ne odlijemo, ampak pustimo v vodi, da se ne zlepijo. V voku segrejemo olje za vok ali arašidovo olje. Popražimo skupaj drobno nasekljan česen in ingver, na kolobarje narezan čili in meso.

Če uporabljamo tofu in rakce, jih dodamo malce pozneje. Prej dodamo zelenjavo in med stalnim mešanjem pražimo nekaj minut. Dodamo odcejene rezance in dobro premešamo, da nekoliko zakrknejo. Prelijemo s sojino omako in dobro premešamo. Prelijemo s stepenim jajcem in obračamo približno 1 minuto, da jajce zakrkne.

Nato odmaknemo z vročine ter vmešamo polovico arašidov in kalčke. Premešamo, nadevamo na krožnike in po vrhu potresemo še preostanek arašidov in katero od sestavin iz zadnje vrstice.

Indijska kuhinja

Indijska kuhinja je izredno raznolika kuhinja, znana predvsem po široki in domiselni uporabi začimb. Indijska kuhinja se deli na severno in južno; na severu je glavna hrana indijski kruh, na jugu pa riž. Najpogostejše sestavine indij-skih jedi so zelenjava, leča in fižol, glavna maščoba je prečiščeno maslo (Gee).

Pogoste začimbe so orientalska kumina, kardamom, kurkuma, gorčica, čili, cimet, koriander, žafran, klinčki, asafetida, ingver, česen, muškatni orešček, lovor in poper. Glavna hrana v južni Indiji je riž. Zelo pogosto se uporablja kokos, predvsem pa kokosovo olje. Glavna hrana v severni Indiji je kruh, npr. naan in roti, uporabljajo pa tudi veliko mlečnih proizvodov, kot so prečiščeno maslo in jogurt. V Ljubljani je zdaj že nekaj indijskih restavracij, začelo se je z Namaste ob Ljubljanici, zdaj pa je zelo priljubljena indijsko-nepalska restavracija Maharaja za Bežigradom.

Italijanska kuhinja

Morda eno izmed najstarejših kuhinj na svetu so ljudje zavohali že nekje v 4. stoletju pred našim štetjem. A to, kar je danes, je postala z odkritji Novega sveta, ki jim je ponudil še krompir, paradižnik, paprike in koruzo. Italija ima kar 300 vrst različnih klobasic, 400 vrst sirov, slovijo po svojem parmezanu – parmigiano reggiano – in seveda neustavljivo slastnih testeninah in picah.

Kitajska kuhinja

Kitajska kuhinja je tako raznolika, kot je raznolika, velika in z ljudmi gosto naseljena Kitajska. Trije glavni kriteriji za dobro kitajsko hrano so: barva, aroma in okus. Osnovno živilo je riž, katerega večji del se pridela v južnih kitajskih regijah. Običajno je skuhan na pari. Kot v večini predelov vzhodne Azije tudi Kitajci iz njega pridelujejo pivo, vino in kis.

Kitajski rezanci so lahko suhi ali sveži, različnih velikosti, oblik in tekstur. Ponavadi se jih postreže tople ali hladne v juhi ali popečene s toppingom. Zelo popularno živilo je soja, še posebej v obliki tofuja. Ta je dober vir beljakov. Seveda je tako kot vsaki dobri kuhinji tudi v kitajski veliko zelenjave, morskih sadežev in tudi mesa.

Japonska kuhinja

Tudi japonska kuhinja je že nekaj časa velik trend svetovnih metropol. Sveže, zdrave in kvalitetne sestavine, veliko rib in še več okusa ... Ni čudno, da so japonske specialitete osvojile ljubitelje dobre hrane po vsem svetu. Zanimivo, da je japonska prestolnica Tokio tudi mesto, ki ima kar 150 restavracij, ki se uvrščajo med najboljše na svetu. Za primerjavo – London in Pariz imata skupaj 148 najbolj vrhunskih restavracij.

Glavna karakteristika japonske kuhinje je zdrava prehrana, večinoma sveža in iz morja. Ta je na krožnikih tako pogosto, da velja prepričanje, da Japonci jedo le morsko hrano. Japonska kuhinja uporablja tudi druge sestavine – govedino in perutnino. V japonski kuhinji pa uporabljajo še ikre, alge, morske kumare, strupene ribe ... Posebno mesto zasedajo posušene in prekajene ribe, ki jih uporabljajo za ribje osnove. Ta temelj iz sušenih rib, alg ... je osnova za znano miso juho, razne omake in priloge.

Mehiška kuhinja

In spet smo pri aromah in začimbah. Mehiška kuhinja je vsota kuhinje španskih osvajalcev in azteške kulture. Večina sodobne mehiške hrane je odlična kombinacija tradicije Aztekov, Majev in Špancev. Nekaj svojih dobrot so tam pustili tudi Francozi, na primer sladki kruh in bolilo. Priporočamo knjigo Mehiška kuhinja, ki sta jo napisala Špela Mihelač de Magaña in Alejandro Magaña, izdala pa jo je Mladinska knjiga.

Francoska kuhinja

Na francosko kuhinjo so daleč najbolj ponosni kar Francozi sami, ki se imajo za prave umetnike. V Franciji je praktično vsak obrok v dobri restavraciji tudi del nekakšnega 'teatra'. Zelo pomembno mesto v Franciji zasedata sir in vino, pri kuhanju uporabljajo le olje in maslo. Zajtrk predstavlja Francozom lažji obrok dneva - rogljiček s kavo.

Francozi kosijo v restavracijah in kantinah. Najpomembnejši obrok dneva je večerja, ki je sestavljena iz treh ali štirih hodov in vsebuje predjed, glavno jed, sire in sladico. Zvečer je na mizi obvezno tudi dobro vino.

Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del