Lungau: ena od najbolj sončnih regij v Avstriji

Lungau: ena od najbolj sončnih  regij v Avstriji (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
29. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Regia Lungau in njenih 15 čarobnih krajev leži na nadmorski višini 1000 metrov in več.

Je ena najbolj s soncem obsijanih regij v Avstriji, ki je bila proglašena tudi za UNESCO-v biosferni park (UNESCO Biosphärenpark Salzburger Lungau), kar zagotavlja, da si lahko privoščite nepozabna dopustniška doživetja v neokrnjeni naravi – med gorami, na čudovitih jezerih in med domačini, ki skrbijo za svoje običaje in tradicijo, ki jih tudi vedno zelo radi s ponosom predstavijo gostom.

Kraj Sv. Mihael v salzburški regiji Lungau je prehod v edinstveni alpski gorski svet med Katschbergom in Obertauernom – eno od najbolj sončnih regij v Avstriji s prijetno hladnim in suhim podnebjem na več kot 1.000 metrih nadmorske višine. Kraj živi za turizem oziroma živi od turizma. Sv. Mihael je idealno izhodišče za aktivnosti na prostem, kot so kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, pohodništvo, nordijska hoja, golf, jadralno padalstvo … Alpsko poletje v regiji Lungau ponuja nešteto pohodniških možnosti za obhod globokih gorskih jezer, številnih koč ali sproščujoče sprehode ob vodotokih v dolini. St. Michaelu je za kolesarje izhodišče za znamenito turo ob Muri, ki vodi do sosednje Štajerske.

Seveda pa kraj ponuja veliko možnosti za rekreacijo tudi pozimi: smučanje, deskanje na snegu, kar zagotavljajo različna smučišča, kot sta recimo Katschberg, Grosseck.

Riedingtal, Zedehaus ali Weisspriachtal spada v eno izmed najlepših pokrajin v salzburškem območju. Ponaša se s 15 vasmi, ki so znane po svoji slikoviti arhitekturi.

Obstaja okoli 60 kristalno čistih gorskih jezer, gozdov in nešteto pohodniških in kolesarskih poti. Gozdovi, mokri travniki, privezniki, gorski travniki in jezera v naravnem parku so habitat številnih ogroženih rastlinskih vrst in dom različnih divjih živali. Na tem območju namreč živi rdeči jelen, eden največjih kopenskih sesalcev v Srednji Evropi. Samci nosijo rogove, ki so dolgi od 90 do 120 cm in služijo kot orožje in statusni simbol.

Naravni park Riedingtal Zederhaus obsega 3.600 hektarjev. Od 10 alpskih hribskih kmetij, ki delujejo na tem območju, je sedem koč, kjer imajo podjetja, v katerih izdelujejo proizvode, značilne za hribovske kmetije. Med domače izdelke spada tudi maslo, izdelano iz domačega mleka krav, ki se pasejo v okolici kmetije. Možno si je tudi ogledati izdelavo masla in ga poskusiti, kakor tudi tradicionalne jedi, ki so pripravljene iz živil s teh kmetij.

Obstaja tudi mnogo mitov in legend o gorski regiji Lungau, ki pripovedujejo zgodbe o človeški moči in skritih zakladih. Za razlikovanje naravnih lepot pa si vzpon na visoke hribe lahko olajšate z gondolami. Na planini in v dolini številne plošče ponujajo informacije o kmetijstvu in zemljiščih območja – zgodovini rabe zemljišč, habitatu, rastlinstvu in živalstvu, lovu in divjih živalih.

Med doživetja v regiji Lungau spada tudi možnost ogleda priprav na različne običaje in tradicionalne prireditve ter obisk festivalov. Tako vsako leto 24. junija praznujejo rojstvo Janeza Krstnika, ko domačini izdelajo prangstangen. Prangstangen so obdelana debla, dolga od 6 do 8 metrov, okrašena z venci iz svežega cvetja z okoliških alpskih travnikov. Izvor te stoletne stare tradicije izhaja iz minulih časov, ko so kobilice uničile vse rastline, razen marjetic. Obupani kmetje na tem območju so začeli vsako leto ustvarjati ta cvetoča debla, da bi pokazali svojo predanost Gospodu in tako preprečili ponovitev takšne katastrofalne naravne nesreče. Lepo okrašena debla ostanejo v krajevni cerkvi do 15. avgusta, ko je praznik Marijinega vnebovzetja.

Fotografije: Suzana Golubov