Slikovita Madeira in Kanarski otoki

Slikovita Madeira in Kanarski otoki (foto: fotolia) fotolia
17. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Medtem ko pri nas postaja vse sivo, v južnih Kanarskih otokih lahko odkrivate slikovita mesteca, pokrajine in vrtove.

Ko so jeseni dnevi vse krajši in listje že odpade z dreves, se zdi naslednja pomlad še neskončno daleč – ni čudno, da si številni želijo čakanje skrajšati s potovanjem na jug. Kanarski otoki že od nekdaj privlačijo ljubitelje vrta in rastlin, kajti tam je podnebje vse leto blago, tako da ga zlahka prenašamo – in otoki so oddaljeni le nekaj ur letenja.

Gran Canaria ne ponuja le na kilometre dolge peščene plaže, ampak je sedem kilometrov jugozahodno od glavnega mesta Las Palmasa vse leto odprt Jardín Botánico Canario s približno 500 rastlinskimi vrstami, ki so doma na Kanarskih otokih.

La Palma velja za pohodniški raj, zelen kanarski otok je znan po lovorovih gozdovih in gajih z dracenami. Simbol Tenerifa je 3.718 metrov visok Pico del Teide; prijatelji rastlin naj bi obiskali botanični vrt v kraju Puerto de la Cruz.

Madeira popolnoma upravičeno nosi vzdevek cvetlični otok. Od 18. stoletja so tukaj našle nov dom številne tropske in subtropske rastline, ki jih poznamo predvsem kot lončnice in posodovke, kot so oslez, bugenvileja, strelicija in božična zvezda.

Nedaleč od mestnega središča glavnega mesta otoka Funchala leži več kot tri hektarje velik botanični vrt z več kot 2.000 eksotičnimi rastlinami iz vseh delov sveta. Tukaj lahko občudujemo tudi uporabne rastline, kot je ananas. Iz botaničnega vrta, ki leži 300 metrov visoko, lahko uživamo v čudovitem panoramskem razgledu na Funchal in pristanišče.