Zgodaj pomladi, ko se vsako jutro znova borim sama s seboj, da je vendarle treba vstati iz tople postelje ne glede na mraz in temo, ko me na poti v službo veter, snežni zameti, plundra in pa zmrznjene okončine spravljajo v slabo voljo, začnem sanjariti o pobegu v tople kraje. In Maroko je za polnjenje baterij ravno pravšnji.
Dobri dve uri leta in že pristanemo v Marakešu. Za dobrodošlico pa sonce in prijetnih 25 stopinj.
Zamenjamo denar in poiščemo taksi, potem pa na lov za hotelom. Z malce pogajanj 15 evrov za prenočitev za tri. Prvo pravilo: v arabskem svetu se baranta. Vedno in povsod.
Ker bi radi v kratkem času čim več videli, najamemo avto in že naslednji dan prečkamo Atlas. V dolini Todra Gorge si želimo pretegniti noge, zato se odpravimo na nekajurni treking. Nikjer nikogar, le vsake toliko nam pot prekriža kak nomad na oslu, ki pa nikdar ne zataji svoje poslovne žilice in nam brez slabe vesti zaračuna prav vsako fotografijo. Drugo pravilo: V arabskem svetu ni nič zastonj. Nadaljujemo proti Sahari.
S kamelami se podamo med sipine in na najvišji počakamo sončni zahod, z nje pa nazaj v kamp, kjer prenočujemo, kar odsmučamo. Noč prebedimo, saj se pri temperaturi nekaj nad ničlo kljub toplim oblačilom in debelim odejam ne ogrejemo, kaj šele da bi zaspali. S peskom smo ne nalašč napolnili vse žepe in čevlje, za povrhu pa še steklenico za spomin in jo mahnili na obalo.
Naslednja postaja – Essaouira, znana tudi kot vetrovno mesto in raj za srfarje. Za mestnim obzidjem nas čaka prava poplava trgovinic, lokalov in restavracij. Spretno se izmikamo in vljudno zavračamo vsa povabila trgovcev, ki znajo biti precej nadležni in vsiljivi. S kupovanjem spominkov, po pravilih, odlašamo do konca. Domov se vrnemo z začimbami, arganovim oljem, kano in pa z goro fotografij in lepih spominov.
Recept za maroški piščančji tajin
Tajin (izg. tažin) je glinena posoda s pokrovom, prvotno namenjena za kuho na žerjavici, na odprtem ognju, a se čedalje pogosteje uporablja tudi na plinskem štedilniku.
Za piščančji tajin potrebujemo:
• krompir • bučke • korenje • grah • čebulo • peteršilj • rozine • pelate • maroške začimbe (koriander, kardamon, poper, rdečo papriko, kurkumo) • olivno olje • sol • piščanca
Priprava:
Krompir olupimo, narežemo na rezine. Tanjše so rezine, hitreje bo jed pripravljena, saj se kuha v pari, ki nastane pod pokrovom tajina. Pripravimo tudi preostalo zelenjavo; sesekljamo čebulo, bučke in na kolobarje narežemo korenje. Posodo naoljimo, prepražimo čebulo, začinimo in dodamo pelate, korenje in grah. Po nekaj minutah dodamo posoljeno meso in ga prekrijemo z bučami, po vrhu pa potresemo z rozinami. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo uro in pol. Posodo zaradi pare čim manj odpiramo. Postrežemo s kruhom.
Napisala: Ajda Horvat
Fotografije: Klemen Razinger
iz Lise