Ob izlivu reke Loare

1. 8. 2012
Deli

Valovi Atlantika, duh Julesa Verna in temeljito osoljena zemlja – to je del francoske regije Pays de la Loire, ki ga obliva Biskajski zaliv.

Dobrodošli v francoski departma Loire-Atlantique, katerega hrbtenica je reka Loara, srce pa pristanišče Nantes, nekdanja vhodna vrata za prekomorske ladje s sužnji, kakavom in trsnim sladkorjem.

Ti časi so vsekakor mimo, nanje pa v Nantesu spominja le še prvi evropski spomenik o odpravi suženjstva.

Vrata v Francijo

Na sloves in pomen pristanišča spominja unikaten muzej doživetij Escal'Atlantic, ki je zgrajen ob navidezno neprivlačnem doku nekdanje postojanke za podmornice. Ta je v nasprotju s 85 odstotki preostalega mesta preživel bombardiranje v 2. svetovni vojni. In kaj vse je tam mogoče videti?

Po desni varnostni brvi stopite v recepcijo starega čezoceanskega parnika, obiščete lahko kabine za različne družbene sloje iz 19. in 20. stoletja, vključno z razkošno jedilnico, videli pa boste tudi, kako so na krovu prevažali vozila in zaloge in kako so v takratnih časih pristajali v New Yorku.

Zaključna evakuacija in obisk bližnje podmornice sta pika na i za ljubitelje pustolovskih doživetij.

Od muzeja do užitka

Nantes je bil prej del Bretanje, zato so v tukajšnjem gradu prebivali vojvode iz Bretanje. Danes sta v gradu mestni muzej in znana tovarna piškotov LU.

Muzej Julesa Verna opozarja na najbolj slavnega podanika in njegovo fantazijo, ki iz njegovih knjig rada prodira v našo realnost.

Toda zdaj smo ob oceanu – peščene plaže Atlantika, na primer Saint Nazaire, vabijo s svojo obsežnostjo in ugodno ponudbo restavracij. Meni s tremi hodi in nepogrešljivim kozarcem vina za 14 evrov ni drag, je pa zato preklemansko dober.

Čar secesije

Ljubitelji podeželja bodo veseli, ker se bodo v Nantesu pogosto počutili kot doma. Mesto s hišami iz obdobij od 15. do 18. stoletja je mikavno in lepo že samo po sebi, interjerji kavarn in restavracij v secesijskem slogu pa delujejo enako pomirjujoče.

Če se boste tam počutili kot v kulisi dela Alfonsa Muche, potem je občutek povsem upravičen. Češki slikar je ljubil Francijo in poleg slavnega posterja, na katerem je upodobil igralko Sarah Bernhardt, je v času svojega delovanja oblikoval tudi poster in celo embalažo za piškote iz tukajšnje slavne tovarne piškotov LU.

Če bi jo radi obiskali, potem morate obiskati grad v Nantesu. Tudi če je na zunaj videti kot trdnjava, notranje dvorišče preseneti z renesančno podobo. V gradu boste našli muzej, kjer so med drugim omenjeni poster, škatle, embalaža in drugi ogleda vredni predmeti tistega časa, ko je umetnika iz osrčja Evrope očarala dežela umetnosti – Francija.

Temeljito osoljena zemlja

Atlantik prebivalcem regije Pays de la Loire ne prinaša le rib in morskih sadežev, temveč predvsem sol. Tisto iz mikavnega srednjeveškega mesteca Guérande zelo cenijo in hvalijo gurmani z vsega sveta. Nakup vrečke sivo-belih kristalov je skoraj obvezen. Soli ne dajejo le v maslo, temveč med drugim tudi v karamelo (sijajne so tradicionalne omlete s karamelo in slanim maslom).

Morske ribe in školjke kombinirajo tudi s kislim zeljem, kar ima – pa naj se sliši še tako čudno – izvrsten okus.

Pri sladicah nikar ne izpustite kot las tankih palačink, jabolčnega kolača tarte tatin, nantskega kolača z rumom (prvotno namenjen pomorščakom), a tudi prvovrstne čokolade Gautier-Debotté, nepozabna pa sta tudi suh jabolčni mošt cidre brut ali pa vino Muscadet.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"