V Mozartovem mestu Salzburg prevladujejo cerkve, dvorci, gradovi in palače. Nič čudnega torej, da je bilo slikovito staro mestno jedro razglašeno za svetovno kulturno dediščino.
Kanček srednjega veka
Nad mestom se kot simbol vzpenja mogočna trdnjava Hohensalzburg, največji v celoti ohranjeni grad v srednji Evropi. Od tu se vam ponuja odličen pogled na mesto, kar je kot naročeno za načrtovanje ogleda le-tega.
Za najpomembnejšo sakralno zgradbo v mestu velja bližnja Salzburška katedrala. Tu je bil krščen Wolfgang Amadeus Mozart, ki je kot genius loci v svojem rojstnem mestu povsod prisoten. Vzemite si torej čas za ogled Mozartove rojstne hiše, v kateri je genialni skladatelj 27. 1. 1756 ugledal luč sveta. Najdete jo v svetovno znani Žitni ulici (Getreidegasse), kjer za pravo vzdušje poskrbijo številne visoke, ozke hiše, mamljive trgovine in romantična notranja dvorišča.
Nič manj pa ni vreden ogleda tudi razkošno urejeni dvorec Mirabell s svojim bogatim vrtom. V bližini mesta je tudi zgodnjebaročni dvorec Hellbrunn s svetovno znanimi vodometi.
Razvajanje po salzburško
Vzemite si čas za skodelico odlične kave v eni od številnih salzburških kavarn, zraven pa si privoščite še košček jabolčnega zavitka, esterhazy rezine ali mozartove torte. Najbolj znana kavarna v mestu je Café Tomaselli, ki je najstarejša kavarna v Avstriji.
Slavna mozartova kroglica
Marcipanova kroglica s čokoladnim oblivom je nastala pod spretnimi prsti salzburškega slaščičarja Paula Fürsta, ki je svoj izdelek predstavil na razstavi v Parizu leta 1905 in dobil zlato medaljo.
Kroglica je postala tako priljubljena, da so podobne začeli izdelovati tudi drugi slaščičarji. Mozartove kroglice so še danes eden najbolj priljubljenih turističnih spominkov Salzburga.
Sladica, rahla kot dih
Poleg mozartovih kroglic so salzburški žličniki največja kulinarična znamenitost mesta. Opevali so jih že v opereti Sezona v Salzburgu: »Sladki kot ljubezen in nežni kot poljub ... nebeški pozdrav ...«
Porcija sladke delikatese sestoji iz ‚hribčka' treh žličnikov, zlato rumeno zapečenih, potresenih s sladkorjem v prahu in postreženih na srebrnem krožniku oz. v skledici.
Ker se vedno sveže pripravljajo, mora vsak gost poleg kulinarične radovednosti s seboj prinesti še čas in potrpljenje, ko čaka nanje.
Salzburški žličniki
Sestavine za 4 osebe:
- 250 ml mrzlega beljaka
- 120 g sladkorja
- 6 rumenjakov
- 60 g gladke moke
- naribana lupina 1 eko limone
- 4 zavitki vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posipanje
1. Beljak nekoliko stepite, vmešajte vaniljev sladkor, sol in limonino lupino. Dodajajte sladkor in stepajte tako dolgo, dokler sladkorni sneg ne postane popolnoma trd. Šele zatem primešajte rumenjak in moko.
2. Iz mase oblikujte primerne žličnike in jih položite v ustrezen model iz keramike ali nerjavečega jekla. V pečici pecite pri temperaturi 180 stopinj Celzija približno 10 minut. Postrezite jih potresene s sladkorjem v prahu.
Iz revije Lisa - Čarovnija okusa, fotografije: Shutterstock, arhiv Burdy in Profimedia.cz
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa