Preizkusite: 5 nadvse pozitivnih učinkov družinske kuharije!

4. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Povabite svoje otroke v kuhinjo! Ne le, da se prav tu začne pravi odnos do hrane, med družinskim kuhanjem se bodo okrepili tudi vaši odnosi, predvsem pa se boste lahko vsi skupaj neizmerno zabavali. Preverite, kako pozitivni so učinki družinske kuharije!

1 Prijeten način preživljanja prostega časa

Zabava v kuhinji, medtem ko se iz loncev začne viti prijeten vonj po slastni hrani, je lahko eden od najboljših načinov preživljanja prostega časa. Združite prijetno s koristnim in se brez nervoze, v čim bolj sproščenem in zabavnem vzdušju, skupaj z otroki lotite priprave kosila ali večerje od A do Ž. Izberite recept, ki bo ravno pravšnji za starost vaših otrok, in razdelite naloge, kuharijo pa lahko popestrite tudi z zabavnimi vložki, kot je ugotavljanje sestavin z zavezanimi očmi. Misel na popolnoma čisto kuhinjo za nekaj časa odrinite na stran in samo uživajte skupaj s svojimi malimi kuharskimi šefi.

2 Krepitev družinskih vezi

Medtem ko boste skupaj rezali, sekljali, mešali in preizkušali hrano, se boste s svojimi nadobudneži povezali in zbližali, to je namreč običajen stranski učinek skupnega ustvarjanja. Pomagajte drug drugemu, namenjajte si pozornost z drobnimi opazkami in predlogi, predvsem pa se smejte tako uspehom kot nerodnostim vaše skupne kuharije.

3 Po poti samostojnosti

Ko otrokom prepustite kuharske naloge in jim zaupate, da se na primer lotijo rezanja zelenjave, se bo v otroku budil občutek, da zmore, da je 'že velik' – v njem tako krepite samozaupanje in ga vodite po poti samostojnosti. Otroci naj sodelujejo pri čim več opravilih, ob neuspehu pa jih nikar ne karajte – vse skupaj raje zavijte v šalo in jim vlijte novega zagona.

4 Učenje odnosa do hrane

Otroka vključite v celoten proces priprave hrane – skupaj izberite recept, pojdite po nakupih v trgovino, na tržnico ali kmetijo, sami naj izbirajo živila po receptu; potem ko je hrana kuhana ali pečena, pa naj jo sami tudi postavijo na krožnike ter postrežejo. K mizi se usedite vsi skupaj, jesti začnite hkrati, potem ko ste si zaželeli dober tek, in posvečajte pozornost tudi temu, kako jeste. Ne hitite, dobro prežvečite, razpoloženje pa naj ostane čim bolj prijetno. Otrok se bo tako samodejno naučil dobrega odnosa do hrane in prehranjevanja.

5 Ozaveščanje uravnotežene prehrane

Med rednim družinskim kuhanjem, ki mu bo vzbujalo prijetne občutke, bo otroku prešlo v kri, kakšna je hrana, ki pomeni pravo gorivo za njegovo telo. Počasi bo pozabil na hitre užitke hitre prehrane, saj mu bo v navado prišla zabavna priprava z lastnimi rokami. Kosilo, ki ga bo pripravil sam, bo imelo na krožniku čisto drugo vrednost – morda bo pojedel celo kaj, česar prej ni maral. In tako se bo počasi in brez napora učil načel uravnotežene prehrane.

 

Kuhanje torej ni le odlična priložnost za krepitev medsebojnih družinskih odnosov in ustvarjanje vezi, ki trajajo vse življenje, temveč tudi prijeten način preživljanja skupnega časa, predvsem pa odlična priložnost za učenje na vseh področjih. Prav zato so se pri Mercatorju skupaj s POP TV odločili spodbuditi kulinarično raziskovanje slovenskih otrok in malim šefom z novo oddajo Mali šef Slovenije, ki je na sporedu od 31. marca, ponuditi priložnost za nove izzive in pridobivanje novih veščin.

Kuharski šef Jorg Zupan, ki v Malem šefu Slovenije nastopa kot žirant, nam je med drugim povedal tole:

Zakaj naj bi otroci znali kuhati? 

»Da lahko kdaj kaj skuhajo namesto nas. (veliko smeha) Načeloma mlajšim otrokom res ni treba znati kuhati, ker smo za njihovo prehranjevanje dejansko odgovorni mi, starši. Je pa dobro, da se začnejo vsaj učiti osnov kuhanja, in ko pokažejo željo, da bi pri kuhanju pomagali, jih vključimo in jih spodbujamo. S tem dejansko spodbujamo otrokove težnje po samostojnosti. Zato je super, če otroci kdaj kaj skuhajo za starše ali za prijatelje.«

Kaj je pri kuhanju najbolj pomembno? 

»Predvsem to, da v kuhanju uživamo, da se ne bojimo poskusiti novih kombinacij in tehnik, saj je kuhanje pravzaprav ustvarjanje. Potem pa tudi, da znamo biti organizirani, se naučimo reda in pazimo na čistočo.«

Kaj je uravnotežena prehrana in kako jo približati otrokom?

»Uravnoteženo pomeni, da je vse v ravnovesju. Predvsem količine in razmerja ogljikovih hidratov, ki morajo biti kompleksni, beljakovin in zelenjave. Nič ni narobe, če namenimo malo časa temu, da se izobrazimo, kako zaužiti dovolj hranilnih snovi, kot so vitamini, minerali, predvsem vlaknine in beljakovine. Izogibati se moramo predelani hrani, belim sladkorjem in transmaščobam.«

Andreja Zadnik Andoljšek, direktorica tržnega komuniciranja v Mercatorju, pa nam je zaupala:

»V Mercatorju se zavedamo, kako pomembna je uravnotežena prehrana. Predvsem pri otrocih, ki se še učijo pravilnih prehranjevalnih navad. Glede na intenziven življenjski tempo v današnjem času je prav, da temu področju namenjamo več pozornosti, da k temu spodbujamo tudi otroke in poskusimo narediti čim več. Z vključevanjem otrok v proces ustvarjanja jedi − od pravilne izbire sestavin do končnega krožnika − bomo spodbudili njihovo spoštovanje do hrane in veselje do kuhanja. V zabavnem kuharskem šovu Mali šef Slovenije, v katerem slovenski osnovnošolci pokažejo svoje kuharske veščine in pridobivajo nova znanja, smo prepoznali enak cilj. Vse sodelujoče male kuharje pa bomo nagradili še z donacijami za njihove šole in nakup pripomočkov, ki jih potrebujejo.« 

In še vaš glas ... 

Spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na Pop TV in glasujte! Šolam, ki bodo prejele največ vaših glasov, bo Mercator podelil donacije za dobre projekte.

Kako glasovati?

Ob nakupu izdelkov, označenih z Moje znamke, na računu prejmete kodo za glasovanje. Na spletni strani malisef.mercator.si s prejeto kodo glasujte za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, druge šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte razdeliti skupaj 30.000 evrov med šole, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije. Glasovanje poteka od 1. aprila do 2. junija 2019. Glasujte na malisef.mercator.si

  

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri