Hrana za več energije

Hrana za več energije (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2015

Veliko ljudi se zaradi nizkih temperatur, manj dnevne svetlobe, občasno tudi manj sončnih žarkov spopada z depresivnim počutjem in pomanjkanjem energije.

Prav zato tudi pogosto posegajo po raznih prigrizkih in slaščicah, ki prinesejo le kratkotrajno ugodje, saj hitro povišana vrednost sladkorja v krvi po kratkem času tudi hitro upade, posledično pa ima telo še manj energije, pogosta je tudi brezvoljnost.

Teme z odvečnimi kilogrami zaradi nenadzorovanih priboljškov pa tokrat raje ne načenjamo.

Vse le ni tako sivo in puščobno

Tudi v hladnejših dneh je mogoče telo poživiti in mu dati nov zagon energije. In to s hrano.

Tisti, ki čutijo stalno pomanjkanje energije, utrujenost, zaspanost, naveličanost te puste sivine, bodo novo energijo, ki bo hitro učinkovala, dobili iz ogljikovih hidratov.

Pomembno je le, da se telesu zagotovijo polne glikogenske rezerve, saj telo, ko potrebuje energijo, to išče v shranjenih ogljikovih hidratih, ki jih po presnovi shrani kot glikogen v mišicah in jetrih.

Ogljikovi hidrati so najboljši vir hitro dostopne energije

Ključna razlika pa je, ali posežete po energijsko praznih priboljških, na primer čokoladicah, rogljičkih, torticah, piškotih, gaziranih napitkih ipd., ali pa raje po kakovostnih ogljikovih hidratih, kot so zeleno listnata zelenjava, polnovredna žita, sokovi s 100-odstotnim deležem sadja, sušeno in sveže sadje ipd.

Tudi ti bodo telesu zagotovili hitro dostopno energijo, vendar bo ta dolgotrajnejša, poleg tega so kakovostni ogljikovi hidrati tudi prijaznejši z vidika pridobivanja čezmerne telesne teže.

Po nizkoenergijskih priboljških telo dobi veliko enostavnih sladkorjev in maščob, pri kakovostnih ogljikovih hidratih pa ni tako močnega nihanja vrednosti krvnega sladkorja, energija se sprošča počasneje in dlje časa, zato tudi ni močnih nihanj v razpoloženju.

Za dolgotrajnejšo energijo telesu tako uživajte živila, ki skupaj tvorijo uravnoteženo prehrano, torej nekaj ogljikovih hidratov, nekaj beljakovin in malo maščob.

Energija na poti

Če nimate časa za pravi obrok ali vas je huda lakota ujela na poti, je najbolje pojesti sadje. Sadje je boljša izbira kot razni sadni napitki, posebno še gazirani.

Poleg tega, da boste s sadjem pomirili prvo lakoto, boste zaužili tudi vlaknine, ki jih telo nujno potrebuje za dobro presnovo, ter vitamine in minerale, ki so nujni za dober imunski sistem.

V čem je skrivnost uravnotežene prehrane?

V tem, da telo različna živila presnavlja v različnem času, nekatera presnavlja dlje časa in zato telesu zagotavljajo dolgotrajno energijo.

Če pojeste slaščico, zaužijete veliko sladkorja, bele moke in maščob, vsa ta živila pa niso energijsko bogata in telesu ne zagotavljajo veliko energije.

Če pa poleg zgoraj omenjenih kakovostnih ogljikovih hidratov uživate še oreščke, semena, polnovredne testenine in kruh ter pusto meso, bo telo naj­prej presnovilo ogljikove hidrate, saj se ti začnejo presnavljati že v ustih.

Presnova beljakovin se začne v želodcu, presnova maščob pa v črevesju. Prav zato kombinacija živil iz teh treh glavnih skupin daje dolgotrajno energijo.

Prav dober imunski sistem in sposobnost telesa, da se dobro upira mrazu, nizkim temperaturam in vlagi, raznovrstnim virusom idr. pa so razlogi, zakaj je koristno telo razvajati s kakovostno hrano, zdravo mero vadbe in gibanja na svežem zraku.

Tako je mogoče zelo preprosto in učinkovito prekiniti začarani krog sivine in puščobnosti.

Tekst: Nataša Purkat, foto: profimedia.si