Srečni ljudje TO počnejo drugače od drugih

Srečni ljudje TO počnejo drugače od drugih (foto: Priscilla Du Preez | Unsplash) Priscilla Du Preez | Unsplash
9. 2. 2019

Nekaterih stvari ne naredijo nikoli, druge pa zelo pogosto. Predvsem pa se izogibajo nekaterim stavkom. Srečni ljudje poznajo skrivnost moči besed.

1. Uporabljajo besede, ki poskrbijo za dobro voljo
  • Ljubezen: v sebi začutimo toplino, ko zaslišimo to lepo besedo. Ne glede na to, kaj 'ljubimo' ali ko govorimo, kako čudovita je 'ljubezen'.
  • Rad/a: četudi vsega ne počnemo radi, bi morali to besedo uporabljati čim pogosteje. Na primer: "Ja, mami, rada te pokličem."
  • Sonček: tudi če je nebo sivo, lahko prijateljici, psu ali pa svojemu dragemu poveste, da je 'vaš sonček'.
  • Uživanje: obstaja razlika, če se zvečer odpraviš v kad ali pa na uživanje v kopeli.

Preizkusite tudi: Tehnika, ki vas spravi v dobro voljo v manj kot minuti

2. Ne primerjajo se z drugimi

Ni dobro, da kar naprej pogledujete k drugim, prav tako pa si ne smete domišljati, da ste kaj bolj pomembni. Večkrat se spomnite na svoje dosežke, bolj pa boste zadovoljni z življenjem, če se boste zavedali, da je vsak človek edinstven in neprimerljiv.

3. Znajo odpuščati

Buda je rekel: "Strup je zadrževati jezo in čakati, da drugi umre." Dobra primerjava, ki kaže, da jeza škoduje predvsem eni osebi: vam. Seveda je nekatere stvari težko odpustiti, vendar srečni ljudje to vsekakor poskusijo. Kaj pa majhne napake? Tudi te hitro odpustijo – sebi in drugim.

Preberite še: 25 budističnih modrosti za mir v vaši duši

4. Pripravljeni so pomagati

"Vsak dan eno dobro dejanje" se glasi moto ljudi z učinkovito strategijo veselja do življenja. Psihologi vedo, da pomoč drugi zmanjšuje količino stresnih hormonov, istočasno pa požene izločanje hormonov dobrega počutja.

5. Pazijo na svoje telo

Znanstveniki so že večkrat odkrili, da so bolj zadovoljni ljudje, ki so v dobri kondiciji in zdravi. Jasno, če dovolj spimo in pazimo na uravnoteženo prehrano, imamo tudi dovolj energije za dnevne opravke, dovolimo pa si lahko tudi občasne gurmanske užitke.

Več: Fizična aktivnost sprošča hormone sreče

6. So hvaležni

Ne, ni se treba zahvaljevati za vsako malenkost. Vendar pa tako dobro dene, če se večkrat spomnimo, kaj vse je lepega in dobrega v našem življenju. To prinaša zadovoljstvo. In tako se tudi bolje spopadamo z negativnim.

7. Negujejo prijateljstva

Znanstveniki po vsem svetu so si enotni: socialni stiki so dejavnik sreče številka ena. Zato je tako pomembno, da ostanete v stikih s svojimi prijatelji in skrbite zanje – v lepih in manj lepih časih.

8. Izogibajo se naslednjim stavkom:

Zakaj sem le?

Seveda vsi delamo napake in iz njih se moramo učiti. Toda kdor kar naprej razmišlja o tem ali onem, bo vedno bolj nezadovoljen sam s seboj. Bolje je gledati naprej.

To me ne zanima.

Srečni ljudje so in ostanejo radovedni. Ko nekdo pripoveduje nekaj novega, dobro prisluhnejo. In se nato odločijo, ali se jim zdi v redu ali ne.

Nihče me ne mara.

Tudi srečni ljudje doživljajo take dneve. Vendar se potem tudi spomnijo, da zagotovo obstajajo ljudje, ki jih skrbi zanje!

Danes ni moj dan.

Včasih seveda stvari ne tečejo gladko. Vendar ne smemo pozabiti, da je vsak dan naš dan. Zato se ga veselimo, tudi če ne gre vse po načrtih.

Preberite še: Kako ustaviti obrekovanje z 1 stavkom

9. Sprejemajo, česar ni mogoče spremeniti

Vsem se zgodijo stvari, ki bolijo. Krivice in izgube. Pogosto se splača boriti, skoraj enako pogosto pa ne moremo narediti nič. Srečni ljudje poznajo razliko. Razvijejo sproščenost in razumejo, česar ni mogoče spremeniti.

10. Privoščijo si premore

Prevelika storilnost ni pogoj za srečo. In prav zabavno je kramljati s prijatelji, poslušati glasbo in brskati po spletu. Če telesu ne privoščimo nobenega miru, se ta odzove na razdražen način, mi pa se počutimo izžete.

11. Stres zanje ni le nekaj negativnega

Včasih se res dogaja veliko. Na to lahko gledamo kot na nekaj slabega ali pa tako kot zdravniki in psihologi: vsi potrebujemo določeno mero stresa, da se razvijamo in uresničujemo. Stres je tudi pozitiven.

12. Za svojo srečo so odgovorni sami

Lastno dobro počutje je preveč pomembna stvar, da bi jo prepuščali drugim! Če to počnemo, postajamo odvisni od njih in razvijamo pričakujočo držo. Bolje je, da za svojo srečo poskrbite kar sami.

Miti o sreči, v katere še vedno verjamete (vendar ne držijo)

Značke: sreča volja