Te največje napake vas ovirajo pri hujšanju

Te največje napake vas ovirajo pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2023

Preverite, katere napake vas lahko ovirajo pri želenih rezultatih!

Premajhen vnos kalorij

S kaloričnim deficitom res lahko zgubimo odvečne kilograme, a je vseeno pomembno, da ne pretiravate. Če zaužijete premalo kalorij, to lahko znatno vpliva na počasnejši metabolizem in posledično ovira hujšanje.

V eni od raziskav so udeleženci 3 mesece uživali samo 3724 kJ (890 kcal) dnevno. Izkazalo se je, da se je v tem času njihov metabolizem tako upočasnil, da je telo samo porabilo 2648 kJ (633 kcal) manj, kakor prej.

Ko se lotite hujšanju, poskrbite torej, da vseeno dnevno zaužijete dovolj kalorij ter telesu zagotovite dovolj energije, da nemoteno opravlja vse procese.

Pomanjkanje beljakovin

Uživanje zadostne količine beljakovin je še eden ključnih dejavnikov za doseganje in ohranjanje zdrave telesne teže.

Beljakovine prej povzročijo občutek sitosti, obenem pa pospešijo presnovo in telo spodbudijo k hitrejšemu kurjenju kalorij. Obenem pospešujejo presnovo; študije kažejo, da uživanje beljakovin začasno pospeši presnovo za približno 20 - 30 %.

Premalo (kakovostnega) spanca

Spanje igra izjemno pomembno vlogo pri splošnem zdravju in počutju. Novejše raziskave ugotavljajo, da s premalo spanca lahko povečamo tveganje za številne bolezni, kot so srčne bolezni, sladkorna bolezen in depresija.

Obenem pa se je izkazalo tudi, da premalo kakovostnega spanca lahko upočasni metabolizem in poveča verjetnost za povišanje telesne teže. Tudi, če spimo podnevi, namesto ponoči, to lahko oteži hujšanje.

Izogibanje vadbi z utežmi

Sploh pri ženskah se pogosto zgodi, da se izogibajo vadbi z utežmi, saj se bojijo "pretirano mišičastega" videza. V resnici pa bi za tak videz bili potrebni zelo intenzivni treningi ter specifična prehrana. 

Vadba z utežmi je sicer odlična tudi takrat, ko hujšamo. Poveča hitrost presnove, obenem pa pripomore k večjemu deležu mišic v telesu; večja mišična masa pa povečuje število kalorij, ki jih porabite v mirovanju. Na kratko; če imate več mišic, vaše telo porabi več energije tudi takrat, ko niste aktivni.

Če se odločite za hujšanje poskrbite, da to počnete na zdrav način, da svojemu telesu še vedno zagotavljate vsa hranila ter da obenem poskrbite tudi za zadostno količino gibanja, kvaliteten spanec ter zdrav vsakdan.

Vir: healthline.com