Čas belušev se v trgovinah po novem začne že februarja. Sladokusci se ne pustijo zmotiti in raje počakajo, da se tudi pri nas končno začne pobiranje, kajti krajše ko so prevozne poti, tem boljši je okus!
Tudi Johann Lafer, najbolj priljubljen nemški kuhar, meni, da so beluši čudovita zelenjava, ki pa jo je žal možno uživati le kratek čas.
Njegov nasvet se glasi: "Beluši morajo biti trdi, tako da jih ni možno stisniti, odrezana mesta ne smejo biti zasušena, temveč se morajo vlažno lesketati. Če med seboj podrgnete bleščeča stebla, morajo zaškripati. "
Beli beluši so posebno blagi in so najboljša izbira, toda tudi stebla belušev z vijoličastimi vrhovi je možno kupiti brez pomislekov. Johan Lafer pravi, da so ta stebla zrasla iz tal malo pred obiranjem in konice so se obarvale na sončni svetlobi.
Zeleni beluši so boljšega okusa in imajo dvakrat več vitamina C. Da beluši lahko osrečujejo, ni odvisno le od enkratnega okusa. Rastlinska sladila in beljakovine spodbujajo tvorbo hormonov dobrega počutja.
Pogosto omenjan erotizirajoč učinek je možno prav tako pojasniti: elementi v sledeh, kot sta molibden in cink, krepijo ne le imunski sistem, temveč so odgovorni za več veselja do naslade.
Da se med kuhanjem ne izgubijo okus in dragocene sestavine, Johan Lafer svetuje: "Beluše dušite v loncu za dušenje nad aromatičnim prevretkom z veliko zelišči in rezinami pomaranče. "
Jagode
Jagode prav tako spadajo med sadeže, ki dobro denejo telesu. Vendar ne sezite po debelih jagodah, ki so videti, kot da bi bile na rdečo polakirane, pravi kuharski mojster. Dobre sorte jagod, na primer 'Senga Sengana', so majhne in zelo občutljive. Njihov okus je zato tako bogat, da se obiralci morajo obvladovati, sicer košara nikoli ne bo polna.
"Jagoda, " prav Lafer, "kuharja navdihuje s številnimi zamislimi. Sadeži vabijo k preprostim, toda zelo učinkovitim poslasticam. Komur se to še vedno zdi pretežko, naredi tako kot v otroštvu – ugrizne v lepo jagodo in jo nato potopi v skledo z belim kristalnim sladkorjem! "
Če v jagodah uživate, tudi če so le rahlo posladkane, so idealno sadje za hujšanje. Znanstveniki so v njih odkrili velike količine elagove kisline. Ta rastlinska snov preprečuje spremembo celic, učinkuje protibakterijsko in zmanjšuje raven sladkorja v krvi. Če to ni dober razlog za sladkanje z jagodami!
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?