Biodanza - ples življenja

Biodanza - ples življenja (foto: osebni arhiv Biodanze) osebni arhiv Biodanze
14. 1. 2012

Biodanza skuša povezati srce, telo in razum ter ljudi spodbuja, da čim bolj živijo v skladu z impulzi, ki so naravno dani ob rojstvu. Skozi gibanje na različne zvrsti glasbe, skupinsko druženje in poglabljanje vase se pri biodanzi skozi različne vaje razvija pet človeških potencialov.

Sistem biodanze je v začetku šestdesetih let začel razvijati Rolando Toro Araneda, psiholog in antropolog iz Čila, ki je raziskal, kako različne zvrsti glasbe spodbujajo pet človeških potencialov:

  • Vitalnost, ki predstavlja človekovo voljo do življenja s pomočjo motivacije.
  • Seksualnost, ki poudarja zavedanje srčnih občutkov in svojega telesa.
  • Ustvarjalnost, ki spodbuja kreativno delovanje in uvajanje novega v vsakdanjem življenju.
  • Afektivnost (čustvovanje na višjem nivoju) za razvijanje sočutja in ljubezni do sočloveka.
  • Transcendenca (kozmična zavest) v smislu povezovanja z drugimi ljudmi, naravo in duhovnim univerzumom.
Vplivi in učinki

Biodanza ne predstavlja ali širi ideologije, zato od udeležencev ne zahteva, da bi se čemu odpovedali. Skozi ples in gibanje se izraža svoje občutke sreče, radosti, navdušenja, lepote ...Občutki pa se lahko deli tudi z drugimi, skozi pogovor.

Zaradi povezanosti se ustvari zaupanje in ljudje se počutijo varne, saj ni obsojanja ali analiziranja. Ravno zaradi tega biodanza učinkuje pozitivno, ljudem vliva optimizem do življenja, odpravlja strah pred stiki in zmanjšuje vplive stresa. Skozi spoznavanje samega sebe vpliva na odločnost in pripravlja na spopad s stresnimi trenutki življenja ter povečuje samozavest.

Več vrst

Biodanza se je oblikovala v bolnišnici, saj je bila namenjena ljudem s psihosomatskimi težavami, do danes pa so se razvile različne oblike – za otroke, mladino ali nosečnice, za bolnike z alzheimerjevo boleznijo ter s pripomočki, kot je na primer glina.

Različne vaje se izvajajo v krogu, nato pa tudi posamezno, v parih, v troje ali skupinsko.

Metka Pravst