Oddih na dveh kolesih – odkrijte barve Vukovarsko - srijemske županije

18. 4. 2019 Promocijsko sporočilo

Zakaj letos ne bi na kolesu iz prve roke doživeli edinstvene lepote Slavonije in Srijema? Na kolesarskih turah v Vukovarsko-srijemski županiji, najvzhodnejšem delu Hrvaške, boste te posebne kraje spoznali na najboljši način ter z nekaj pomoči prijaznih in gostoljubnih domačinov doživeli skrite kotičke tega kraja.

(Photo: Mario Romulić)

Tu življenje teče počasi in v skladu z naravo. Kolo pa se popolnoma prilega takšni mentaliteti. Na kolesu ste dovolj hitri, da lahko v kratkem času uživate v številnih lepotah, ki jih ponuja Vukovarsko-srijemska županija, a vendar dovolj počasni, da z vsemi čuti začutite in doživite pokrajino, po kateri kolesarite. Poskusite, ne bo vam žal!

(Photo: Mario Romulić)

Podajte se na pot s kolesom ter si oglejte slavonsko nižino in široke panonske ulice ali naravne znamenitosti. Čaka vas vožnja po valovih Panonskega morja, mestna vožnja, vožnja skozi vinograde in zlate nižine. Ob tem boste na vsaki etapi lahko obilno uživali v okusni hrani, odličnih vinih in bogati kulturi kraja, skozi katerega se boste peljali.

(Photo: Mario Romulić)

Tudi če ste kolesarski začetnik, imamo ture, ki so popolnoma prilagojene manj izkušenim kolesarjem in na koncu boste vzljubili kolesarstvo. A le zato, ker je vzhodna Slavonija znana kot nižinska pokrajina, to ne pomeni, da zahtevnejši in bolj izkušeni kolesarji ne bodo našli avanture po svoji meri. Za to je poskrbela Fruška gora, katere zeleni obronki kličejo k raziskovanju.

(Photo: Pixabay)

Vukovar in Ilok sta del evropske kolesarske poti ob Donavi. Donavska kolesarsko-turistična pot poteka po Hrvaški in je dolga 138 km, trasa pa je specifična zaradi nekaj sotesk, ki zaradi višinske razlike predstavljajo pravi izziv. Doživite ta del Hrvaške nekoliko bolj avanturistično, uživajte v lepotah Slavonije med kolesarjenjem ob Donavi, spoznajte pokrajino, ljudi in njihove običaje.

(photo: Miroslav Šlafhauzer)

Druga pot, t. i. Srijemska kolesarska pot, bo rekreativcem in nekoliko bolj aktivnim kolesarjem omogočila brezmejno uživanje v vožnji po teh krajih, ki so idealni prav za to ciljno skupino obiskovalcev. Pot poteka skozi prekrasen Spačvanski gozd, ki je največji celoviti avtohtoni gozd slavonskega hrasta gradna.

(photo: Zvonimir Tanocki)

Po dnevu, polnemu aktivnosti in vsebin, si povrnite energijo med uživanjem za bogato srijemsko mizo. Gastronomija tega kraja je zelo bogata in temelji na tradicionalnih domačih živilih avtentične srijemske kuhinje. Tu ne boste lačni, kar je pri aktivnem oddihu še posebej pomembno.

(photo: Sanja Mijac)

Če se morate razstrupiti od modernega življenjskega sloga, polnega stresa, ter če želite pobegniti od vsakdana in se sprostiti, je pravi čas, da pridete v Vukovarsko-srijemsko županijo. Najbolje jo je obiskati zgodaj spomladi, ko gozdovi vzbrstijo, ali zgodaj jeseni, ko popustijo poletne vročine, vinogradi pa človeku ponudijo najboljše, kar imajo. Postanite eno z naravo in uživajte, obdani z mirom in izjemno lepoto, ter občudujte prečudovito sintezo vonjav ter zelene, rumene in rdeče barve.

(photo: Mario Romulić)

Za tiste, ki želijo doživeti več:

(photo: Mario Romulić)

Vukovarsko-srijemska županija ponuja še veliko več, kot je prostora v tem besedilu. Poleg slikovitih kolesarskih poti se ta gostoljuben kraj ponaša z obiljem kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, gastronomskimi dobrotami bogate slavonske kuhinje, številnimi izletniškimi točkami in rekreacijskimi centri ter vinskimi kletmi, a tudi poskuševalnicami žganja. Poseben užitek vam bo prinesel obisk Nijemcev, kjer je obiskovalcem poleg možnosti rečnega avanturizma, panoramskih izletov z ladjico, okušanja odlične tradicionalne hrane na voljo tudi nova turistična ponudba – opazovanje ptic. Na tem območju je namreč več kot 100 vrst ptic, od katerih so nekatere izjemno redke. Ali ste vedeli, da so samo tu našli gnezdo sokola plenilca, strogo zaščitene in izjemno redke vrste?