Vabljeni na ogled dokumentarnega filma Misterij ženska

Vabljeni na ogled dokumentarnega filma Misterij ženska  (foto: Promocijski material) Promocijski material
15. 1. 2015

V petek, 16. januarja, vabljeni na ogled dokumentarnega filma Misterij ženska.

  • Kje: Štihova ulica 5 v Ljubljani
  • Kdaj: 16. 1. 2015 od 16. do 20. ure
  • Prispevek: 20 €
  • Prijave obvezne: na ana@rdecisotor.com ali 068 61 41 40.
  • Vodita: Martina Fukuhara Štirn in Ana Drevenšek

Več informacij: www.rdecisotor.com

Film Misterij ženska in ženski krog

Kako se rojeva v eni najprijetnejšh porodnih hiš na Japonskem?

... na tleh, v poltemi, tišini, s partnerjem, ob sorojencih otročka, ki prihaja ...

... babice in porodničar nosijo svoja oblačila ...

... v hiši je velika kuhinja, kjer se ob ognju iz srca klepeta ...

... okoli hiše pa vrt, ki objema vse ...

Dokumentarni film Misterij ženska je nežen in subtilen pogled na naravno rojevanje, vizualna meditacija o neomajni vezi med materjo in otrokom, med naravo in človekom.

Avtorica filma je leto dni preživela v 'Hiši rojstva', kjer je beležila življenje visoko nosečih žensk iz zelo različnih družbenih zaledij. V kliniki, ki stoji kakor potopljena v neokrnjeno naravo, daleč od vsakdanjega mestnega hrupa in skrbi, za nosečnice skrbi in jih vodi doktor Yoshimura, ki je v štiridesetih letih nadzoroval že več kakor 20000 naravnih porodov.

Ko nastopi čas poroda, se zdi, da se ta zgodi brez pretiranega truda, nekoliko boleče, skorajda prijetno. Rojevanje, ki je človeku nujno in nagonsko, je ostalo nespremenjeno vse od začetkov človeštva. A nosečnost v življenje v današnjem svetu, poplavljenem z informacijami o rojevanju otrok, poleg sreče prinese tudi dobro mero skrbi. In ženskam lahko rojevanje, ki se ne zanaša na intervencijo metod sodobne medicine, nudi nenadomestljivo zadovoljstvo in srečo.

»Kadar snemamo osebo z uveljavljenimi pogledi in filozofijo, kakor je dr. Yoshimura, in sledimo le temu, lahko do materiala, ki ga potrebujemo, pridemo v treh posnetkih. A v tem filmar le težko začuti vnemo. Ko pa sem obiskala kliniko, sem tam srečala osupljive ženske in med snemanjem porodov so mi oči odprle izkušene roke babic ... Svetloba se razkriva postopoma. Zatorej sem začela kamero obračati proti tistim rečem, ki so se mi v toku soočanja s to resničnostjo vtisnile v srce. /.../ Občutek imam, da je človeštvo v obdobju prehoda v boljšo smer. Ne moremo zavračati napredka sodobne civilizacije in se vrniti v preteklost, in vendar ne smemo pozabiti na nadaljevanje in ohranitev človeške vrste. Ko razmišljamo o tem, kakšno bi moralo biti človeško življenje, sta si sodobna medicina in tradicionalno rojevanje, ki verjame v nagonsko moč živih bitij, drug drugemu v oporo – ključ je v tem, da poiščemo pravo ravnovesje.« Naomi Kawase, avtorica in režiserka

Srčni ženski krog

Ogledu filma bo sledil srčni ženski krog, v katerem bomo raziskovale vsebino filma in svoje občutke, delile vtise, se povezovale in odkrivale lepoto poroda in materinstva.

Narava materinskih krogov je srčno druženje žensk, ki si stojijo ob strani na poti rasti in razvoja skozi izkušnjo materinstva. V krogih beremo in delimo pozitivne porodne zgodbe, delimo svoje izkušnje in občutke, raziskujemo preteklost in starodavna znanja in izročila glede materinstva, se skozi umiritev povezujemo z modrostjo svojega telesa in svojim otročkom ter predvsem tkemo svojo osebno zgodbo materinstva!

V današnji dobi poplave informacij in takšnih in drugačnih pogledov in praks je najpomembnejše, da vzpostavimo trden stik s sabo, svojo intuicijo in notranjim védenjem in s pomočjo verodostojnih informacij in srčne podpore sprejmemo odločitve, ki so v sozvočju z modrostjo našega telesa, srca in uma.

Materinski krogi v Rdečem Šotoru so namenjenim vsem Mamam.