Vsak od nas ve, da je prehrana odločilna za naše zdravje, zmogljivosti in dobro počutje – tudi pri otrocih. Preberite si nekaj nasvetov za velike in majhne jedce.
Vitkost
Najbolj zdrava in nizkokalorična hrana sta brez dvoma sadje in zelenjava. Če dodamo še jajca, mlečne izdelke in ribe, pa zaužijemo tudi vitamin A, vsi skupaj pa ustvarijo pravo pašo za oči. Vitamin A je pomemben tudi za tvorjenje novih celic, dober vid in zdravo kožo. Za prečiščevanje črevesja in zdrav želodec skrbi kislo zelje. Mlečna kislina poskrbi za ugodno okolje za črevesno floro, balastne snovi pa prečistijo črevesje. Gorčična olja, ki jih najdemo v brokoliju in hrenu, ščitijo pred rakom.
Toplota
Ko nam pri jedi pot kaplja s čela, je pogosto 'kriv' čili, ki je pravi turbo toplotni ojačevalnik. Vsebuje namreč kapsaicin, ki za 25 odstotkov pospeši segrevanje telesa. Pozor za tiste, ki želijo shujšati: to pomeni tudi povečano izgorevanje kalorij!
Veselje
Za dobro ali slabo razpoloženje je velikokrat odgovorna ščitnica. Ta potrebuje jod za proizvajanje ščitničnih hormonov tiroksina in trijodtironina. Najdemo ga v ribah, morskih sadežih in jodirani kuhinjski soli. Za vedro razpoloženje poskrbi tudi cela vrsta začimb in zelišč: bazilika sprošča napetosti in skrbi za dobro voljo, čili in ingver stimulirata. Piment, kardamom in cimet pogrejejo in osrečujejo.
Zdravje
Pravi zaklad zdravja so jutranji misliji z ovsenimi kosmiči in pomarančni sok. Ena sama pomaranča vsebuje poleg vitamina C tudi 10 odstotkov priporočenih dnevnih količin balastnih snovi in krepak odmerek pektina, topne balastne snovi, ki telesu pomaga odstraniti strupe iz piva, kave in cigaret. Ovseni kosmiči so najboljši zaviralci nastajanja holesterola. Zadostuje že 50 gramov na dan.
Moč
Za trdnost kosti je odgovoren kalcij – torej vsi mlečni izdelki. Največjo vsebnost kalcija med siri ima ementalec. Poleg tega vsebuje tudi veliko vitamina D, ki je čuvaj kalcija pri presnavljanju. Pospešuje tudi absorpcijo iz hrane, izboljša skladiščenje v kosteh in zobeh ter preprečuje izločanje pomembnih mineralov skozi ledvice.
Sojina skuta je zdrava vegetarijanska alternativa za oskrbo telesa s kalcijem. Ne vsebuje holesterola, ima pa vse dragocene nasitne beljakovine. Iz neke tajvanske študije izhaja, da zeleni čaj povečuje gostoto kosti.
Lepota
Hrane za lepo kožo in lepe lase je veliko. V ribah, zeleni zelenjavi, oreških, pivskem kvasu in jajcih je vitamin B2, ki poskrbi za gladko kožo. Obilje kalcija, ki učvrsti kožo, najdete v siru, ohrovtu, soji, orehih in sončničnih semenih. Biotina vam ni treba jemati v oblikah tablet, saj ga lahko najdete v oreških, sadju, mleku in jajčnem rumenjaku. Baker poskrbi za lep ten, najdete pa ga v kokosovem orehu, govedini in čokoladi.
Koži dobro denejo tudi sveže in posušene marelice ter korenje: betakaroten zmanjšuje nastajanje gub, vitamin A ščiti kožo in vezivno tkivo pred oksidativnim stresom in vplivi okolja. Magnezij dokazano zvišuje odpornost proti stresu. In paradižniki, ki zvišujejo likopin, poskrbijo za gladko in mladostno kožo.
Inteligenca
Dokazano je, da gre tudi inteligenca skozi želodec. Avokado z veliko vitamina B požene v gibanje možgansko presnovo. Oreški vsebujejo veliko vitaminov, beljakovin in magnezija, ki krepi živčevje. Poleg tega vsebujejo tudi lecitin, ki pospešuje izgradnjo snovi, potrebnih za zdravo živčevje.
Kari preprečuje nastanek alzheimerjeve bolezni, saj vsebuje barvilo kurkumin, ki zvišuje produkcijo telesu lastnih antioksidantov. Banane vsebujejo veliko vitamina B, magnezija, fosforja in kalija, ki poskrbijo za pravo možgansko telovadbo. Jajca vsebujejo holin, ki zvišuje koncentracijo, ter riboflavin, ki zvišuje inteligenco.
Razbremenilno
Vitamin B6 poskrbi, da ohranite mirno kri. Podpira delovanje živčnega sistema in je odgovoren za tvorbo
hemoglobina, žolčne kisline in hormonov. Jejte meso, ribe, jetra, mlečne izdelke, brokoli, koruzo, stročnice,
oreške, banane in polnozrnati kruh.
Poleg tega je za močne živce pomemben tudi natrijev klorid, ki ga najdemo v sicer tako zelo 'prepovedani' soli. Ta uravnava ravnovesje vode v telesu in prenaša živčne impulze. Dobro je, da ga najdemo skoraj v vseh živilih: kuhinjski soli, konzervah, klobasah, mehkem siru, ribah in mesu.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?