Zdravilni učinki parne kopeli, savne in hamama

Zdravilni učinki parne kopeli, savne in hamama (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
31. 1. 2016 Vir: Lisa

Sproščujoč mir, topel zrak in gomazenje po koži – počasi se po telesu razširi prijeten občutek sproščenosti.

V savni lahko sijajno odklopite od vsakdanjega stresa in naredite nekaj dobrega za svoje telo.

Z daljnega severa

Klasično savnanje ima globoke korenine v finski kulturi in na Finskem še danes spada v vsakdan, v običajno opremo hiše, izvajajo pa ga po starih navadah. Tipična finska savna je v leseni hišici, v kateri je običajno med 80 in 100 stopinj, vlažnost zraka pa je 10-odstotna. V njej se ljudje znojijo za zdravje.

V nekoliko prirejenih oblikah so danes savne razširjene po vsem svetu, vendar pa visoke temperature niso primerne za vse ljudi. Tako so se denimo k nam prijadrale tudi t. i. 'kopeli za preznojitev', ki pa ima vsaka svoje koristi in posebna pravila.

Kulturne posebnosti

Tudi pri nas se vse bolj razširjajo parne kopeli, ki izvirajo iz rimskih časov, in hamami iz Turčije. Manj pogoste so ruske banje, v katerih je temperatura okoli 100 stopinj, poleg tega pa imajo tudi visoko vlažnost zraka.

Parna kopel

Ritual: v parnih kopelih po rimskem vzoru se sprehodite skozi tri prostore, v katerih je čedalje topleje. Vlada visoka vlažnost zraka, temperature pa znašajo med 40 in 60 stopinjami. Po treh serijah po 10 do 20 minut se malce ohladimo in postopek štirikrat ponovimo.

Pravila oblačenja in čas: lahko ste goli ali pa v kopalkah. S počivanjem vred načrtujte dve uri.

Koristi: zaradi nizkih temperatur je parna kopel dobra alternativa savni za ljudi z boleznimi srca in ožilja. Visoka vlažnost zraka zmehča roževinast sloj in koža je bolj dovzetna za absorbiranje negovalnih izdelkov. Pri kroničnih obolenjih pljuč parne kopeli niso primerne. Tudi pri zelo nečisti koži se jim je bolje izogibati, kajti uporabljena eterična olja lahko še poslabšajo stanje kože.

Savna

Ritual: v klasični savni sedite ali pa ležite na brisači. Vanjo stopite trikrat po deset minut. Poleg tega se lahko savnate tudi ob pomoči poparkov in dišavnih olj. Z vrtenjem brisače po zraku se še poveča učinek savne.

Pravila oblačenja in čas: praviloma goli ali pa zaviti v brisačo. Telo po vsakem obisku potrebuje počitek, zato računajte najmanj 2 uri.

Koristi: toplota v telesu povzroči neke vrste vročino. Z njo se odpravijo infekcije in okrepijo obrambni mehanizmi telesa. Za nevajene savne pa je lahko vročina prehuda. Najbolje bo, da obiske oziroma vhode stopnjujete postopoma. Savnanju se morajo odpovedati ljudje s težavami srca in ožilja in pa ljudje z izjemno suho kožo.

Hamam

Ritual: v hamamu sedite ali pa ležite na segretem kamnitem podestu in se najprej oblivate s toplo in pozneje hladno vodo, ki teče iz stene v marmornato korito. K ritualu spada tudi strokovna pomoč v obliki osebe, ki vas masira z grobo brisačo in vas natre z zeliščnim milom.

Pravila oblačenja in čas: hamami so ločeni po spolu. Obisk traja do dve uri. Gostje so oviti v bombažno brisačo – t. i. pestemal.

Koristi: masaža z grobo brisačo spodbudi prekrvavitev in upočasni staranje kože. Toda previdno: ker se tako odstrani površinski sloj kože, je koža občutljivejša za sončne žarke. Dva dni po obisku hamama se ne smete sončiti.