Preženite spomladansko utrujenost!

15. 3. 2012
Spomladanska utrujensot
Spomladanska utrujensot

Privoščite si sprehod po bližnjih travnikih in gozdovih ter obogatite jedilnik s koprivami. Učinkovite so pri odpravljanju spomladanske utrujenosti, pa tudi pri začet­nih težavah s povečano prostato, izpadanju las, slabokrvnosti, preprečevanju alergijskih reakcij in še čem. So torej pravo spomladansko krepčilo na kvadrat, na katerega ne smete pozabiti.

Hranilna sestava

  • So prava ‘mesnata’ zelenjava, saj vsebujejo kar do sedem odstotkov beljakovin, s čimer se približujejo hrani živalskega izvora.
  • Vsebujejo veliko najrazličnejših rudnin, tako makro- kot tudi mikroelementov.
  • V njih najdete za polovico več kalcija kakor v mleku, desetkrat toliko železa kot v špinači ter veliko magnezija in kalija.
  • Vsebujejo ogromno klorofila ter antioksidantov karotenoidov, flavonoidov in vitamina C.
  • Bogate so z vitamini skupine B, vitaminom K, organskimi kislinami in fitosteroli.

Izberite pravo

  • Nabirajte cele mlade koprive ter poganjke in vršičke večjih rastlin, preden vzcvetijo. Polagajte jih v košaro ali papirnato vrečko, da lahko ‘dihajo’. Plastične vrečke niso primerne.
  • Pred pekočo rdečico, ki je posledica več­­­je vsebnosti acetilholina, histamina in drugih aminov, se zavarujte z uporabo zaš­čitnih rokavic.
  • Če boste liste in po­­­ganjke počasi pogladili od spodaj navzgor ter jih rahlo pomečkali med dlanmi, ne bodo več pekli in jih boste lahko pojedli surove.
Po dolgih letih bodo razkrili skrivnost češkega "očeta naroda", ki se je družil s Plečnikom
  • Sveže liste in poganjke lahko hranite v hladilniku le dan ali dva.
  • Listi bodo vsebovali manj nitratov, če jih boste nabirali v sončnem vremenu oz. na sončnih rastiščih.
  • Posušene liste in poganjke shranjujte v temnem in hladnem prostoru, najbolje v dobro zaprtih steklenih kozarcih.

Zdravilne lastnosti

  • Pripravki (kapsule) in čaji na osnovi koprivnih korenin zdravijo začetne težave pri povečani prostati. Uporabljajo se tudi kot dodatek pri kasnejših terapijah.
  • Kura s koprivnim čajem odpravi spo­­mladansko utrujenost in pobitost ter raz­­strupi telo.
  • Poživljajo delovanje jeter in ledvic ter preprečujejo zastajanje tekočine v telesu.
  • Pospešujejo presnovo in izločanje sečne kisline, ki se kopiči v telesu zaradi pretiranega uživanja mesa.
  • Koristne so pri različnih boleznih dihal, pred­­­­vsem pri senenem nahodu in astmi. Prepreču­­­jejo alergijske reakcije.
  • Znižujejo krvni sladkor, zato jih priporočajo tudi diabetikom.

Priprava in uporaba

  • Jejte jih kot špinačo, juho, dodatek v enolončnicah, sojinih in skutinih namazih, v rižotah ali polivkah za testenine. Za okusno prilogo jih skuhajte na pari in jih začinite z oljčnim oljem, soljo ali sojino omako ter česnom.
  • Suhe liste in poganjke zmeljite v prah, ki ga čim večkrat dodajte različnih jedem (juhe, sadne solate, omake . . ).
  • V sokovnik med sočenjem preostale zelenjave dodajte še nekaj svežih koprivnih listov.
  • Surove so okusen dodatek k različnim solatam. Uporabite zmlete ali sesekljane liste, ki ste jih prej dobro pogladili in pomedli med dlanmi. Iz njih lahko pripravite tudi polivko za soparjeno zelenjavo.
  • Iz suhih listov si pripravite čaj, ki vas bo okrepil in vam povrnil izgubljeno energijo.