Privoščite si sprehod po bližnjih travnikih in gozdovih ter obogatite jedilnik s koprivami. Učinkovite so pri odpravljanju spomladanske utrujenosti, pa tudi pri začetnih težavah s povečano prostato, izpadanju las, slabokrvnosti, preprečevanju alergijskih reakcij in še čem. So torej pravo spomladansko krepčilo na kvadrat, na katerega ne smete pozabiti.
Hranilna sestava
- So prava ‘mesnata’ zelenjava, saj vsebujejo kar do sedem odstotkov beljakovin, s čimer se približujejo hrani živalskega izvora.
- Vsebujejo veliko najrazličnejših rudnin, tako makro- kot tudi mikroelementov.
- V njih najdete za polovico več kalcija kakor v mleku, desetkrat toliko železa kot v špinači ter veliko magnezija in kalija.
- Vsebujejo ogromno klorofila ter antioksidantov karotenoidov, flavonoidov in vitamina C.
- Bogate so z vitamini skupine B, vitaminom K, organskimi kislinami in fitosteroli.
Izberite pravo
- Nabirajte cele mlade koprive ter poganjke in vršičke večjih rastlin, preden vzcvetijo. Polagajte jih v košaro ali papirnato vrečko, da lahko ‘dihajo’. Plastične vrečke niso primerne.
- Pred pekočo rdečico, ki je posledica večje vsebnosti acetilholina, histamina in drugih aminov, se zavarujte z uporabo zaščitnih rokavic.
- Če boste liste in poganjke počasi pogladili od spodaj navzgor ter jih rahlo pomečkali med dlanmi, ne bodo več pekli in jih boste lahko pojedli surove.
- Sveže liste in poganjke lahko hranite v hladilniku le dan ali dva.
- Listi bodo vsebovali manj nitratov, če jih boste nabirali v sončnem vremenu oz. na sončnih rastiščih.
- Posušene liste in poganjke shranjujte v temnem in hladnem prostoru, najbolje v dobro zaprtih steklenih kozarcih.
Zdravilne lastnosti
- Pripravki (kapsule) in čaji na osnovi koprivnih korenin zdravijo začetne težave pri povečani prostati. Uporabljajo se tudi kot dodatek pri kasnejših terapijah.
- Kura s koprivnim čajem odpravi spomladansko utrujenost in pobitost ter razstrupi telo.
- Poživljajo delovanje jeter in ledvic ter preprečujejo zastajanje tekočine v telesu.
- Pospešujejo presnovo in izločanje sečne kisline, ki se kopiči v telesu zaradi pretiranega uživanja mesa.
- Koristne so pri različnih boleznih dihal, predvsem pri senenem nahodu in astmi. Preprečujejo alergijske reakcije.
- Znižujejo krvni sladkor, zato jih priporočajo tudi diabetikom.
Priprava in uporaba
- Jejte jih kot špinačo, juho, dodatek v enolončnicah, sojinih in skutinih namazih, v rižotah ali polivkah za testenine. Za okusno prilogo jih skuhajte na pari in jih začinite z oljčnim oljem, soljo ali sojino omako ter česnom.
- Suhe liste in poganjke zmeljite v prah, ki ga čim večkrat dodajte različnih jedem (juhe, sadne solate, omake . . ).
- V sokovnik med sočenjem preostale zelenjave dodajte še nekaj svežih koprivnih listov.
- Surove so okusen dodatek k različnim solatam. Uporabite zmlete ali sesekljane liste, ki ste jih prej dobro pogladili in pomedli med dlanmi. Iz njih lahko pripravite tudi polivko za soparjeno zelenjavo.
- Iz suhih listov si pripravite čaj, ki vas bo okrepil in vam povrnil izgubljeno energijo.
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?