Zdravje iz čebeljega panja

14. 3. 2008

Med in izdelki iz medu razvajajo od znotraj in zunaj. Med vsebuje približno 80 odstotkov sladkorja. Največji del predstavljajo sadni in grozdni sladkorji, ki nas hitro napolnijo z energijo. Poleg tega med vsebuje tudi veliko dragocenih vitalnih snovi, tudi encime in mineralne snovi, kot so kalij, natrij, magnezij, železo, mangan, baker in cink. Poleg tega pa še vitamine, aminokisline, hormonalne substance in t. i. inhibine.

To so snovi, ki preprečujejo rast številnih bakterij in jih pomagajo uničevati. Med nima okusa po grenkem zdravilu, vendar kljub temu deluje zelo blagodejno in blažilno na razdraženo prehlajeno grlo – v mleku ali pa še bolje v čaju.

Tak pozitiven učinek ima vendarle le takrat, ko ni toplotno obdelan. Čaj in mleko ne smeta biti prevroča, saj med pri temperaturah, višjih od 40 stopinj, izgubi vso svojo zdravilno moč.

Propolis – čebelji penicilin

Med v čebeljem panju je ekstremno čist. Za to poskrbi 'dezinfekcijsko sredstvo', ki ga proizvajajo kar čebele same. Gre za posebno smolo, ki se imenuje propolis. Ta varuje panj pred virusi, glivicami in bakterijami. In ta naravni produkt pomaga tudi nam, ljudem. Uničuje klice, krepi imunski sistem in živčevje. Propolis lahko kupite tudi v kapljicah. Doziranje: enkrat dnevno v kozarcu vode raztopite 5 do 10 kapljic.

Cvetni pelod – čista moč

Čebele v kepicah nabirajo moške zarodne celice cvetnic, ki jih imenujemo pelod. Ta služi za vzrejo zaroda, saj vsebuje vse snovi, ki jih organizem potrebuje za življenje. 100 g peloda vsebuje toliko beljakovin kot 1 kg

govedine ali 7 jajc. Človek bi lahko dolge mesece živel le od peloda. Med drugim izboljša splošno počutje, pomaga pri preutrujenosti in izčrpanosti ter pospešuje prekrvavitev.

Matični mleček – prava hrana za možgane

Za ljudi je zelo dragocen tudi matični mleček. To je hranilni sok čebel, s katerim vzgajajo svojo matico. V njem najdemo beljakovinske snovi, vitamine, mikroelemente in nenasičene maščobne kisline. Kot kuro lahko matični mleček (iz lekarne) uporabljate tako za obrambo imunskega sistema kot tudi za izboljšanje koncentracije in pomnjenja.

Čebelji vosek – nežno lepotilno sredstvo

Čebele satje gradijo iz čebeljega voska. Pogosto pa se uporablja tudi v kozmetiki in v farmacevtski industriji, in sicer v obliki krem, mazil, past, losjonov in rdečil.

Čebelji strup – najboljši prijatelj mišic

Kot je že rekel Paracelsus: "Odmerek je tisti, ki naredi strup. " Ko nas piči čebela, prizadeto mesto oteče, postane vroče in rdeče ter boli. Pravo zdravilno sredstvo, a seveda v ustreznih odmerkih (na primer v mazilih), je čebelji strup. Pospešuje prekrvavitev, zavira vnetja in se uporablja tudi pri mišičnih in sklepnih obolenjih.

Iz domače delavnice: lepotni pripravki iz medu

Krema z mlekom in medom

V visoki posodi s paličnim mešalnikom 2 minuti penite 50 ml svežega polnomastnega mleka ter mu nato med stalnim mešanjem dodajte še 100 ml repičnega olja. Mešajte tako dolgo, da se mešanica zgosti. Nato ji primešajte pol žličke medu.

Kremo shranite v hladilniku. Obrazna maska z medom in jogurtom Zmešajte 2 žlički medu in 150 g navadnega jogurta ter masko na debelo nanesite na obraz in vrat. Po približno 20 minutah delovanja jo odstranite. Deluje zelo hranilno.

Krema za roke z medom in limono

Dve žlici medu zmešajte z nekaj limoninega soka in s pripravljeno mešanico na debelo namažite dlani. Da bo krema še bolje učinkovala, si nadenite bombažne rokavice.

Piling iz medu

Zmešajte po 2 do 4 žlice navadnega jogurta in mletih mandljev ter 1 žličko medu. S pripravljeno kašo zdrgnite telo in obraz ter vse skupaj splaknite pod toplo prho.