Živi zeleno in se odlično zabavaj

9. 7. 2007

Upanje je zeleno, pravijo. Drži! Vsako pomlad že prvi znaki brstečega in poganjajočega zelenja prebujajo v vseh ljudeh nove življenjske moči in svež optimizem.

Zelena je dobra za srce

Redno uživanje sadja in zelenjave je zdravo. Še več, škotski raziskovalci so znanstveno dokazali, da je v krvi vegetarijancev višja koncentracija acetilne kisline kot pri mesojedcih. To je ista snov, kot je v aspirinu, ki dokazano zmanjšuje tveganje srčnega infarkta. Posebej veliko acetilne kisline je v brokoliju, papriki, kumaricah, češnjah, jabolkih in slivah.

Zelena lepotica

Privrženke naravne kozmetike že dolgo prisegajo na negovalne izvlečke iz zelenih rastlin. Zdaj pa dobiva naravna kozmetika še pridih pravega glamurja. Stella McCartney je ustvarila lastno linijo naravne kozmetike pod okriljem luksuzne znamke Yves Saint Laurent. Ni edina, ki si upa stopiti na trg s predznakom bio. Dr. Hauschka že vrsto let uspešno prodaja svoje antropozofske izdelke. Načela naravnosti pa upošteva tudi luksuzna znamka Santaverde. Z izvrstnimi recepti se ponaša tudi Weleda.

Zdravi z zelišči

Melisa (Melissa officinalis) sprošča krče in pomirja. Za melisin čaj, ki si ga pripravite pri prehladu, glavobolu, živčnem želodcu in vrtoglavici, potrebujete 1 žličko melisnih lističev, ki jih poparite s 125 ml vrele vode. Pustite stati 5 minut. Spijte eno do dve skodelici na dan.

Rožmarin (Rosmarinus officinalis) deluje antibakterijsko. S splakovanjem z rožmarinovim zvarkom lahko blažimo vnetja v ustih in na sluznici v žrelu. Žličko rožmarinovih lističev poparite s 150 ml vrele vode in pustite stati 15 minut. Grgrajte šele, ko bo čaj ohlajen.

Hmelj (Humulus lupulus) je znan po svojem pomirjajočem učinku. Njegov čaj blaži želodčne krče. Žličko cvetov poparite s 150 ml vroče vode, pustite stati 10 minut in odcedite.

Eterična olja smreke (Picea abies) pomagajo pri revmatskih tegobah. Pripravite si dodatek za kopel, tako da poparite 300 g smrekovih poganjkov z 1 litrom vroče vode. Pustite stati 5 minut, nato pa zvarek zlijte v kopel.

Kdo ljubi zeleno?

Ljudje z zelenimi očmi ali katerih najljubš a barva je zelena veljajo za samozavestne, uravnotežene, vztrajne in zanesljive. Vse, kar počnejo, delajo z veliko vztrajnosti in zelo skrbijo za svojo kariero. Včasih pa so tudi dosti trmoglavi in se jih skorajda ne da odvrniti od tistega, v kar so se zapičili.

Ginko stoji za moč

Na Kitajskem in Japonskem častijo drevo ginko kot simbol za dolgo življenje, plodnost in nepremagljivosti. Upravičeno, ker so drevesa stara do 1000 let, zrastejo do 40 metrov visoko in imajo obseg do 16 metrov.