Naši predniki so verjeli, da ta rastlina zdravi skoraj vse bolezni: čisti pljuča in jetra, krepi srce, spodbuja apetit in telesu vrača energijo

3. 10. 2025
Naši predniki so verjeli, da ta rastlina zdravi skoraj vse bolezni: čisti pljuča in jetra, krepi srce, spodbuja apetit in telesu vrača energijo (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Je pravo bogastvo narave, a danes to rastlino uporabljamo bolj redko.

Hren na naših tleh poznamo že stoletja – kot hrano in kot zdravilo. Od tod se je razširil po svetu, največ pa se ceni zaradi velikega belega korena, ki lahko doseže do meter in pol dolžine ter pet do šest centimetrov debeline. V primerjavi s korenčkom ali zeleno, ki sta mu po obliki precej podobna, ga loči značilen oster okus – tako intenziven, da kar »zapeče« v ustih, a povsem drugače kot pekoča paprika.

Za ta učinek je zaslužna aktivna snov alil-izo-sulfo-cianid, ki nastane pri razgradnji glukozida sinigrina. Prav ta spojina ima močne antibakterijske učinke.

Poleg tega hren vsebuje obilico kalija, kalcija, magnezija in fosforja, pa tudi vitamina C – kar 80 mg na 100 g svežega korena.

Naši predniki so verjeli, da ta rastlina zdravi skoraj vse bolezni: čisti pljuča in jetra, krepi srce, spodbuja apetit in telesu vrača energijo
Profimedia

Priprava in uporaba

Ko naribate svež hren in ga pustite na zraku, hitro potemni, njegov okus pa postane grenak in neprijeten. Zato ga je treba takoj zmešati s kisom in ga nato predelati. Tako ga najpogosteje najdete na policah trgovin – pripravljenega v kozarčkih.

Arso napoveduje preobrat: "Meja sneženja se bo hitro spuščala"

Hren se odlično poda k pečenemu mesu, piščancu, ribam, v sendvičih ali solatah. Hrenova omaka je lahko odlična zamenjava za solatne prelive na osnovi kisa ali limoninega soka.

Če hren po odprtju kozarca izgubi ostrino in postane grenak, to pomeni, da pri proizvodnji ni bil upoštevan pravilen postopek. Takšnega hrena raje ne uporabljajte. Pri nakupu vedno preverite deklaracijo – večji delež hrena je boljši, med sestavinami pa običajno najdete kis, olje, vodo, škrob in podobne dodatke. Na voljo so tudi različni prelivi, kot so gorčica s hrenom ali majoneza s hrenom.

Hren v ljudskem zdravilstvu

V ljudski medicini je ren poznan kot naravni antibiotik. Širi žile, lajša dihanje, spodbuja imunski sistem, pomaga pri anemiji, ogreva telo, deluje proti parazitom in krepi apetit. Poleg tega ima protivnetne in celo afrodizične lastnosti, zato ga priporočajo tudi osebam z visokim krvnim tlakom.

Kljub številnim koristim pa ren ni primeren za vsakogar. Odsvetuje se ljudem z želodčnimi razjedami, bolnikom z obolenji ledvic in otrokom, mlajšim od štirih let. Nasploh se je v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav pred uživanjem hrena dobro posvetovati s strokovnjakom.

Vir: krstarica.com

Srčno popuščanje je v porastu: kardiologinja opozarja, da vse pogosteje prizadene mlade in razkriva, kako prepoznati že prve simptome