Eva Pogačnik: Misica po Schwarzeneggerjevem okusu

Eva Pogačnik:  Misica po Schwarzeneggerjevem okusu (foto: Marija Kač, osebni arhiv) Marija Kač, osebni arhiv
20. 11. 2012

Eva Pogačnik je v vseh pogledih drzna, strastna, adrenalinska, svobodomiselna in samosvoja. Če ne bi bila taka, bi se težko spogledovala s tako zahtevnimi izzivi, kot si jih postavlja v življenju, v katerem kot osebna trenerka fitnesa in strokovnjakinja za prehrano neizmerno uživa. In osvaja naslove s fitnes tekmovanj drugega za drugim ...

1. Pred dnevi ste dobili spet nov laskav naslov.

Oktobra je bila v Madridu najbolj prestižna tekma federacije IF. To je najmočnejša in najbolj priznana federacija v svetu tekmovalnega fitnesa in bodybuildinga z najdaljšo tradicijo.

Naziv je dobila po Arnoldu Schwarzeneggerju, ki jo je tudi ustanovil in tokrat odprl. Na taki tekmi je bilo do zdaj lahko nastopiti le v ZDA, pa še to na profesionalni ravni.

No, zdaj ponosno nosim naslov miss phisique Arnold classics Europe.

2. Kaj vse se ocenjuje pri fitnes kategorijah?

Predstavljamo izklesano žensko telo, z dobrimi proporci z vseh strani. Mišice morajo biti čvrste in z lepimi linijami.

Poudarek je na ozkem pasu in dobri simetriji brez ekstremnega volumna, kot se to zahteva pri tekmovalnem ženskem bodybuildingu.

Pomemben je tudi način poziranja in predstavitev ter urejenost pričeske in obraza, ki mora ohranjati čim več ženskosti. Predpisan je bikini. Vse skupaj pa poteka ob izbrani glasbeni točki.

3. Čemu se vi morda odrekate za dosego svetovnih rezultatov?

Odrekanje občutiš, če imaš pomanjkljivo znanje, torej vlagaš veliko časa za napore, garaš, se trudiš, pa ni pričakovanih rezultatov.

Če imaš nekaj ekstremno rad in vidiš cilj, je pomembno, da se opremiš z znanjem, preizkušaš nove stvari, ki te vodijo do izboljšav. Ni prostora in časa za občutek odrekanja. Vsak način življenja lahko po eni strani pomeni odrekanje nečemu.

4. Kaj pa prosti čas?

Zelo rada si vzamem čas za prijatelje, kakšno zabavo, potovanja, počitnice in zakakšne moje ideje, na primer biti dobra motoristka. Mislim, da je treba vseeno paziti, da počnemo na poti do višjega cilja tudi kakšne povprečne stvari, da smo vsaj malo v ravnotežju in povezani z vsakdanjim tempom.

Moj oče pravi: Ne pretiravaj samo z eno stvarjo, ker pride do zasičenosti in slabšega napredka, zato je demonotonizacija obvezna.

5. Kaj pravi na takšen tempo življenja vaš partner?

Ob sebi poskušam imeti partnerja ali prijatelje, ki me radi podpirajo in še dodatno motivirajo in radi pri mojih idejah sodelujejo. Seveda je v odnosu daj-dam ...

Je pa skoraj nemogoče imeti nekoga, ki ti je sicer zelo všeč, ampak življenjsko težko funkcionirata. Sem toliko samosvoja, da se ne bi odrekla svojemu idealu življenjskega občutka, ki sem ga zase našla. Poskusila sem tudi druge opcije, pa me niso prepričale.

6. Kdaj menite, da bi se bilo dobro ustaviti, kje je zgornja meja?

Ko sem se začela ukvarjati s fitnesom, sem se začela kmalu spogledovati s tekmovalnim nivojem. Pri 21 sem prvič nastopila na državnem prvenstvu v kategoriji fitnes. Imela sem malo mišic in bila praktično brez telesne maščobe.

Poiskala sem si trenerja z več izkušnjami in se odločila, da želim imeti čim več mišic in dobro simetrijo. Potegnilo me je v ekstrem, ko je bilo vedno premalo.

Sedem let sem nato nastopala v bodybuildingu. Uspelo mi je zmagati na ugledni tekmi oziromadoseči formo, s katero sem bila sama zadovoljna. Takrat sem imela občutek, da sem se vseeno preveč zaprla in oddaljila od normalnega življenja in celo od same sebe. Po zmagi sem si zaželela življenja brez tekem.

Kar se tiče mej, pri vrhunskem športu je treba z izkušnjami vedno bolj poslušati svoje telo in vedno začeti priprave zdrav in motiviran in ne na silo, s poškodbami,ker je takrat zdravje še bolj izpostavljeno.

Zadnji mesec pred nastopom, ko se poteguješ za visoko raven pripravljenosti, se vlaga trud do skrajnosti. Adrenalin je na najvišji točki. Takrat si zelo utrujen, ampak vedno iztisneš še zadnje kapljice potu.

7. Kako sestavite individualno dieto, saj vemo, da vse niso primerne za vsakega posameznika?

Način prehranjevanja je ključen in zajema velik odstotek pri izboljšanju telesnega videza. Pomembni so vir in količina, kombinacija posameznih hranil in dodatkov. Šele ko je prehrana uravnoteženo sestavljena, pridejo dodatki do izraza.

Noben eksotičen dodatek ne more nadomestiti pravilno sestavljene osnovne prehrane. Pri posameznikih določim trenutno stanje, metabolizem in njegove želje, prehranjevalne reference. Upoštevam krvno skupino, prehranjevanje na podlagi zone uravnoteženosti hranil v enem obroku in ostalo.

Človek ne sme biti lačen in stradati, ker to predstavlja stres za telo, in sicer pri tem izgublja težo, vendar na račun aktivne mase – mišic, kar pa je kontraproduktivno.

Dobra dieta je tista, ki se je lahko držiš celo življenje. Omogoča moč, energijo, dobro počutje, lahkotnost, mladostni videz in malo maščobnih oblog, odsotnost lenobe oziroma želje po rednem poležavanju.

8. Kako ste zmogli vrnitev po prometni nesreči – po petih mesecih v invalidskem vozičku in osmih mesecih na berglah ter petih operacijah?

Dvignile so me predvsem zgodbe o tem, kako je drugim uspelo po raznih padcih, težavah in nesrečah postati še močnejši in boljši kot kdajkoli prej. Rekla sem si, če drugi zmorejo, zmorem tudi jaz. Imam srečo, da sem takšen karakter.

9. Vaši naslednji načrti, cilji ...?

Za zdaj mi nič ne manjka, sem pa odprta za kaj več ali drugače. Naslednji cilj je naslednja tekma. Do takrat pa vse preostalo, kar me tudi navdušuje.

Eva Pogačnik

Za revijo Nova napisala Marija Kač, foto Marija Kač in osebni arhiv

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri