Če zahajate v fitnes, nikar ne počnite tega! (te navade so zares neprimerne)

Če zahajate v fitnes, nikar ne počnite tega! (te navade so zares neprimerne) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 9. 2023

Tisti, ki pogosto zahajate v fitnes, boste zagotovo prikimali, ko pravimo, da naslednje navade nikakor ne sodijo tja. 

Kaj vas najbolj moti v fitnesu in kaj najprej opazite? Ali ste eden tistih, ki si nadane slušalke in odpotuje v svoj svet, zato ostalih obiskovalcev ne opazite? Če šele razmišljate, da bi se včlanili v tisti nov fitnes, ki ponuja polovično plačilo za celoletno karto, najprej preverite, kakšna vedenja nikakor niso zaželena. 

Te navade bi morale biti v fitnesu prepovedane. Se strinjate? 

Nevljudni obiskovalci

Čeprav naj bi bil fitnes prostor za sproščanje in dobro počutje, se večkrat zgodi, da je kateri od obiskovalcev nevljuden. Lahko boste slišali celo kakšno pripombo glede postave, nekateri "vsevedi" radi delijo nasvete vsem ostalim, tretji s telesno govorico ustvarjajo negativno vzdušje. 

Pravilo je zelo preprosto in ga dobro poznate: vedite se do drugih tako, kot si želite, da bi se ostali vedli do vas. In če opazite koga, ki je nevljuden, nesramen, ali povzroča težave, o tem obvestite osebje. 

"Okupiranje" opreme

Seveda z vstopnico plačate tudi uporabo opreme, kar pomeni, da si lahko vzamete vse, kar potrebujete za svojo vadbo. Vendar bodite strpni do drugih. Redni obiskovalci zagotovo poznate tiste posameznike, ki "nagrabijo" veliko kosov opreme, ker želijo izpeljati krožno vadbo, ali si jih "rezervirajo" za pozneje. Fitnesi so v popoldanskem času običajno polni, zato ne boste ravno priljubljeni, če boste zasedli veliko opreme in s tem prikrajšali ostale. 

Boljši pristop je, da sestavite seznam vaj in naenkrat uporabite enega do dva pripomočka ali napravi. Ko končate, najprej vse pospravite in vzemite naslednje stvari. 

Pomanjkanje higiene

Najprej razčistimo to: če kašljate, kihate, smrkate ali imate druge znake prehlada, raje ostanite doma. Lahko opravite lažjo vadbo doma ali zunaj, ali pa telesu dovolite, da se spočije in pozdravi. 

Tudi kadar ste zdravi, poskrbite, da za seboj ne boste puščali bakterij in virusov. Opremo in pripomočke VEDNO očistite. Najbolj priročna so razkužila v pršilu in posebne brisače, ki jih dobite v fitnesu ali jih prinesete s seboj. Ne bodite tisti obiskovalec, ki za seboj pusti celo lužo znoja - takšne naprave ne želite dobiti, zato je niti ne predajte naprej. 

Kadar ste v dilemi, kako očistiti določeno stvar, vprašajte osebje fitnesa. Ker jim je v interesu, da vzdržujejo čistočo, bodo radi pomagali. 

Oprema ni na svojem mestu

Kolikokrat ste na izbranem mestu v fitnesu našli uteži ali drugo opremo, ki tja ne spada? Enako neprijetno bi bilo nekomu drugemu, ki bi moral pospravljati za vami. Če bi to počeli vsi, bi imeli zaposleni po koncu obratovanja fitnesa še za kakšnih par ur dela. Bodite obzirni tako do obiskovalcev kot do zaposlenih in sproti pospravljajte, kar vzamete in uporabite. In ne, ne potrebujete 6 stvari naenkrat - kot rečeno prej, vzemite dva kosa opreme, ju pospravite po uporabi in šele nato izberite naslednje kose. 

Neutemeljene frustracije

Razumljivo je, da vas jezi, ko kakšna naprava ne deluje, vendar morate kljub temu priznati, da zato niso krivi zaposleni. Lahko pa jih o tem obvestite in poskrbite za varnost in tudi za to, da bo naprava čim prej na voljo. 

Posamezniki, ki se stalno pritožujejo nad zasedenostjo fitnesa, nedelujoče naprave, pomanjkanja opreme pač niso zaželeni. Stres raje sprostite skozi gibanje. 

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"