V teh primerih vam telovadba ne pomaga pri izgubljanju teže

V teh primerih vam telovadba ne pomaga pri izgubljanju teže (foto: Profimedia) Profimedia
10. 9. 2023

Ni tako preprosto, kot si mislite. 

Ste svoje odvečne kilograme in maščobe napadli z novim fitnes programom, ki obljublja preoblikovano postavo v enem mesecu? In mogoče vam bo celo uspelo izgubiti kakšen kilogram, vendar se potem nekako spet vrnejo. Je težava v gibanju?

Kdaj vam telovadba ne pomaga hujšati? 

Neprijetna resnica je, da žal vadba ni vedno ključ do rešitve pri hujšanju. Mogoče ste to opazili tudi sami, ko po enem mesecu potenja na aerobiki ali kateri drugi vadbi niste opazili drastične spremembe na tehtnici. Izguba teže je zapletena stvar: po eni strani to lahko dosežemo hitro na nezdrave načine (npr. s hitrimi dietami), po drugi strani pa se kilogrami potem enako hitro vrnejo. Tu vam nobena oblika vadbe ne bo pomagala, vsaj ne dolgoročno. 

Če želite obdržati svojo idealno težo, boste poleg vadbe morali narediti še nekaj: spremeniti jedilnik. Redno gibanje vam namreč ne bo v pomoč, če boste še vedno jedli npr. preveč sladkorja ali zelo mastno hrano, ne boste kuhali doma ...

Analiza več raziskav je pokazala iste rezultate. Udeleženci, ki so za hujšanje uporabili samo vadbo, so opazili le minimalne rezultate. Še več, če vas pri vadbi motivira samo misel na manj kilogramov, si lahko v resnici precej škodite. Tudi o tem so naredili raziskavo, ki je vključevala 300 žensk. Izkazalo se je, da bodo tiste, ki jih je pri 30 mesečnem programu vodila samo želja po hujšanju in drugačnem videzu, z večjo verjetnostjo težo pridobile nazaj, ko bo program končan. V nasprotju pa bodo ženske, ki jih je motivirala tudi želja po boljšem zdravju, več kondicije in drugi cilji, z večjo verjetnostjo svojo idealno težo ohranile. 

Kaj vadba sploh naredi za nas?

Tu ni enotnega odgovora, seznam pa je precej obširen. Lahko pa povemo, da je gibanje v splošnem dobro za mentalno in fizično zdravje. Poleg hujšanja je tu mnogo dobrih posledic, kot je zmanjšanje stresa, več energije, boljši spanec, manjše tveganje za določene bolezni, boljša samopodoba ... 

Poleg tega vsaka oblika vadbe pripomore k drugačnemu cilju, zato je dobro vedeti, kaj bi morali početi, če želite npr. izboljšati svojo držo, se znebiti bolečin v hrbtu zaradi več urnega sedenja ... Vsaj na začetku zaupajte mnenju  strokovnjaka, ki vas bo znal usmeriti in bo poskrbel, da bo gibanje pravilno in varno. 

Viri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6299317/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6299317/, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002822307014836, Body and soul

Prisluhnite aktivni podkastu!

V tokratni epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.